Съветниците в София отказаха почетен знак на Стоян Денчев

Нели Чолашка 13 юни 2013 в 16:37 5138 0

Проф. Стоян Денчев.
Проф. Стоян Денчев.

Столичният общински съвет (СОС) не одобри предложението да се връчи Почетения знак на Столичната община на проф. Стоян Денчев.

В момента Денчев е ректор на Университет за библиотекознание и информационни технологии.

Докладът с предложението той да получи почетен знак беше внесен от кмета Йорданка Фандъкова, председателя на СОС Елен Герджиков, секретаря на общината Ралица Стоянова и шефката на групата на ГЕРБ Малина Едрева.

Срещу тази кандидатура първи се изказа в залата Атанас Атанасов от ДСБ с мотива, че е бил агент на ДС и е работил за "Мултигруп".

"Не може да се дава почетен знак на хора, които са източвали науката", обяви Прошко Прошков от "Движение България на гражданите" (влезе в СОС като член на ДСБ). Той напомни, че името на Денчев беше замесено в скандала с Фонд "Научни изследвания".

Гергана Алексова от БСП призова да не се хвърля непотвърдена информация.

С 19 гласа "за", 18 "против", 7 "въздържал се" и 7 невалидни бюлетини от тайно гласуване съветниците отказаха да присъдят почетен знак на Стоян Денчев.

 


Денчев има богата политическа кариера. През 1991 г. става съветник в правителството на Димитър Попов, а по-късно началник на отдел при първия кабинет на СДС на Филип Димитров (1991 - 1992 г.) В правителството на Любен Беров е главен секретар.

В 37-то Народно събрание влиза като депутат, избран с листата на ДПС като част от Обединението за национално спасение (ОНС). 

След това става вицепрезидент на "Мултигруп", а от 2002 г. е ректор на Университета за библиотекознание и информационни технологии.

През 2012 г. Комисията по досиетата съобщи обяви, че Денчев е работил за ДС като агент на второ главно управление под псевдонима Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки