Съветите на британския посланик в зората на политическия сезон

OFFNews 03 септември 2013 в 15:52 2351 12

Британският посланик Джонатан Алън Снимка: Gov.uk
Британският посланик Джонатан Алън Снимка: Gov.uk

В навечерието на новия политически сезон британският посланик у нас Джонатан Алън изнесе реч пред журналисти, в която очерта идеите си за реформа за възстановяване на доверието в българската политика.

Ключовите моменти според дипломата са: повсеместна прозрачност на управлението; търсене на отговорност на политиците; и прилагане на съществуващите правила и закони.

Алън посочи, че за момента политическите партии, "всяка от които е обект на протестиращите", не показват никакви признаци да се вслушват в посланията за обновление и реформа. "Ако не го направят, рискуват да изглеждат неадекватни в очите на един нарастващо зрял електорат, който не приема статуквото. Приемане на вдъхващ доверие пакет от реформи от настоящия парламент би било силно начало за връщане на доверието", предупреждава посланикът.

Той прогнозира, че през септември протестиращите ще се завърнат, а в следващите седмици ще се говори за договорки и дати за провеждане на избори.

 "Политическите партии ще търсят всякакви възможности да се злепоставят едни други; в битката ще се използват нечисти средства. Така действат партиите във всички държави – включително и в моята! Би било трагично, ако първоначалният импулс на протестите се изгуби в цялата тази политика, ако инстинктивното желание за решителна промяна на политическите стандарти бъде погълнато от политиката, както обикновено се случва", казва посланик Алън.

Струва ми се, че най-важното послание на протестните действия е свързано не с подкрепата или противопоставянето на една или друга политическа партия или блок, представени или не в парламента. Става въпрос за категорично разграничаване на незаконните бизнес интереси и политиката, и подобряване на стандартите в обществения живот, казва още той.

Дипломатът отбелязва като обезпокоителен факта, че "в нито един от разговорите си с изключително разумните и сериозни хора, взели това решение (за назначението на Делян Пеевски в ДАНС - б.р.), все още не съм чул сериозна или основателна причина за тази стъпка. При липсата на яснота, вакуумът неизбежно се запълва от спекулации и много хора предполагат най-лошото".

Речта на Н. Пр. Джонатан Алън може да се прочете на български и на английски на страницата на посолството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!