Съветите на британския посланик в зората на политическия сезон

Последна промяна на 03 септември 2013 в 15:52 1969 12

Британският посланик Джонатан Алън Снимка: Gov.uk
Британският посланик Джонатан Алън Снимка: Gov.uk

В навечерието на новия политически сезон британският посланик у нас Джонатан Алън изнесе реч пред журналисти, в която очерта идеите си за реформа за възстановяване на доверието в българската политика.

Ключовите моменти според дипломата са: повсеместна прозрачност на управлението; търсене на отговорност на политиците; и прилагане на съществуващите правила и закони.

Алън посочи, че за момента политическите партии, "всяка от които е обект на протестиращите", не показват никакви признаци да се вслушват в посланията за обновление и реформа. "Ако не го направят, рискуват да изглеждат неадекватни в очите на един нарастващо зрял електорат, който не приема статуквото. Приемане на вдъхващ доверие пакет от реформи от настоящия парламент би било силно начало за връщане на доверието", предупреждава посланикът.

Той прогнозира, че през септември протестиращите ще се завърнат, а в следващите седмици ще се говори за договорки и дати за провеждане на избори.

 "Политическите партии ще търсят всякакви възможности да се злепоставят едни други; в битката ще се използват нечисти средства. Така действат партиите във всички държави – включително и в моята! Би било трагично, ако първоначалният импулс на протестите се изгуби в цялата тази политика, ако инстинктивното желание за решителна промяна на политическите стандарти бъде погълнато от политиката, както обикновено се случва", казва посланик Алън.

Струва ми се, че най-важното послание на протестните действия е свързано не с подкрепата или противопоставянето на една или друга политическа партия или блок, представени или не в парламента. Става въпрос за категорично разграничаване на незаконните бизнес интереси и политиката, и подобряване на стандартите в обществения живот, казва още той.

Дипломатът отбелязва като обезпокоителен факта, че "в нито един от разговорите си с изключително разумните и сериозни хора, взели това решение (за назначението на Делян Пеевски в ДАНС - б.р.), все още не съм чул сериозна или основателна причина за тази стъпка. При липсата на яснота, вакуумът неизбежно се запълва от спекулации и много хора предполагат най-лошото".

Речта на Н. Пр. Джонатан Алън може да се прочете на български и на английски на страницата на посолството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2013 в 17:13

Знаех си, че си мърляв кашик хахахаха ей подсеща ме за един старшина от Сливница дето го разпорихме от бой на гарата щото крадеше цивилните дрехи. После милия 6 месеца не смееше да се покаже от складчето си. Срам не срам но си признавам, че го засякох пред Горна баня веднъж и го натепах пак... ей така и аз не знам защо.

03.09 2013 в 21:13

И правилно, въпреки че не е голяма загуба.

03.09 2013 в 20:42

Да, хубаво казано, но както е казал Волтер, остроумието не доказва нищо. Тук не виждам опровержение на предположенията ми по-горе, и вероятно няма и да видя.

03.09 2013 в 20:34

Нали се разбрахме да се изказваме подготвени!
Напълно възможно е човекът да си има собствено мнение. Даже е напълно възможно то да съвпада с единственото мнение, което му е разрешено, в качеството му на посланик, да изразява официално, пред медиите.
За теб поне нямам съмнения - ще го осмислиш.

Хич даже не критикувам чуждо мнение тук. Просто изказвам едни съмнения.
Те, колкото и да не ти се вярва могат да възникнат и в друг тип мислене. Например не така фанатично идеологизирано.

03.09 2013 в 19:58

Носим бе, ама дай да видим кво толкова има да носим. Твоята реакция е абсолютно типична за конспиративен теоретик -- англичанин казва нещо за политиката, англичаните и американците ни докараха дотук (пък кво си ни беше хубавичко едно време,) ерго -- има някаква голяма игра тук, на тоя нещо са му поръчали.

Ти не допускаш ли, че човекът може би има собствено мнение, и че то не е плод на нечии указания отгоре? И ако не допускаш да има (което по принцип е напълно валидна теза,) то какви са ти съображенията за това? Или просто, щом мнението му се различава от твоето, значи не може да е обективно? (Да обърнем малко аргумента кой какво носи, че и на мен ми е интересно.)

03.09 2013 в 18:41

Ваше Превъзходителство!
Използвам случая да поздравя както Нейно величество, така и Вас, като Неин Предостоен Представител, във връзка с рождението на Престолонаследника!
Като оценявам не високо пехотното си звание, но преизпълнен от съюзническо любопитсво, и след като заявих малозначимата си позиция по някой си сирийски проблем, ще бъда премного благодарен да осъдите, или подкрепите някои случайни разговори в българоезичния интернет

03.09 2013 в 17:30

:-) не се сдържах, прочетох и статията. Извинявай!
Не носите на чуждо мнение момчета...няма да стигнете далеч.

03.09 2013 в 17:17

Всичко що започва с кич, завършва с кръв

03.09 2013 в 17:17

Само заглавието прочете, нали?

03.09 2013 в 16:55

Виж ти...ЮК имат планове за нас...
Те си остават най-успешния колонизатор в исторически аспект. Техните бивши колонии бележат просперитет почти без изключения, за разлика от испанските, португалските и френските.
Мотивите да ни обърнат внимание може би се коренят в заплахата от преселение у тях...
Или това правителство прекалено много се заиграва с руснаците...което беше причина за изцепките на германския и френския посланици...