Британският посланик: Спрете да казвате, че сте малка държава

Борислава Бибиновска 11 април 2013 в 14:06 2587 2

Британския посланис Джонатан Алън по време на лекцията. Снимка: Сергей Антонов
Британския посланис Джонатан Алън по време на лекцията. Снимка: Сергей Антонов

Забранете думите "малка държава", България е равноправена на останалите страни-членки на ЕС.

Това заяви посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алан по време на публична лекция на тема "Да бъда оптимист или песимист за България" по повод една година от началото на мандата му.

Според посланик Алан изразът "Ние сме малка държава" показва, че България изключва себе си от важните и актуални събития и се държи така, сякаш нещата само се случват отвън. 

Песимизмът вреди на българите, той е заразителен, смята дипломатът. По думите му песимизмът и ниската самооценка влияят и на чуждото мнение за нас. 

По неговите думи българите трябва да осъзнаят геополитическата роля на България и да не се възприемат като периферна граница на ЕС. 

В речта си Джонатан Алан отбеляза и други аспекти в родната икономическа и социална среда, които имат нужда от реформа и подобрение. Британският посланик говори за проблема с образованието на ромските деца, подобрението на съдебната система, възможността за повече прозрачност на правителствените дела.  

"Вярвам, че България  е на прав път", категоричен е посланик Алан.

Британският посланик сподели също, че е запленен от красотата на страната ни и от топлите семейни отношения между българите и се надява България да заздрави връзката си с неговата родина Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!