Саудитски жени протестират зад волана срещу забраната да шофират (видео)

27 октомври 2013 в 06:03 2375 3

Саудитски жени на протест
Саудитски жени на протест

Десетки жени в Саудитска Арабия се качиха демонстративно зад волана - въпреки многократните предупреждения на министерството на вътрешните работи на консервативната арабска държава, в която на жените е забранено да шофират.

Активисти отправиха призив към жените да демонстрират неподчинение към забраната, действаща от десетилетия, която прави богатото на петрол кралство единствената страна в света, където жените нямат право да карат.

От няколко дни публикувани над десет видеоклипа в мрежата YouTube, на които са заснети жени, каращи автомобили в Саудитска Арабия. Сили за сигурност и религиозна полиция бяха разположени по главните пътища в няколко града, за да арестуват нарушители, заявиха очевидци.

Това е втората подобна инициатива след 2011 г. Забраната е неформална - няма закон, който забранява на жените да карат автомобил, просто не им се издават шофьорски книжки.

През 1990 г. 47 жени тръгват с 15 коли по улиците в знак на протест срещу забраната. Всички са арестувани и строго наказани. Имало е и други спорадични опити за протест срещу забраната през последните 20 години, но те не са постигнали успех заради стркитната интерпретация на исляма, следвана от Саудитска Арабия.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!