Съюзът на съдиите: Процедурата за избор на главен прокурор е опорочена

27 декември 2012 в 20:13 2273 1

При избора на главен прокурор е допуснато нарушение на Конституцията, категорични са от Съюза на съдиите в България. Снимка: judgesbg.org
При избора на главен прокурор е допуснато нарушение на Конституцията, категорични са от Съюза на съдиите в България. Снимка: judgesbg.org

Съюзът на съдиите в България призова за проверка на конституционносъобразността на указа на президента, с който Сотир Цацаров е назначен за главен прокурор.

Съдийската общност не може да остане безучастна при публичното погазване на Конституцията на държавата. Дори когато не разполагаме с правомощия да попречим на потъпкването, службата ни за утвърждаване на върховенството на закона не допуска да бъдем мълчаливи наблюдатели, пише в позицията на Съюза на съдиите в България.

Според магистратите тайната на вота е нарушена заради гласуването с машина, а не с интегрална бюлетина и има недопустима намеса на правосъдния министър в избора на съдебен началник.

От Съюза на съдиите признават, че нямат право да сезират Конституционния съд, но са категорични, че не могат да останат безучастни при публичното погазване на Конституцията на държавата.Магистратите откриват конституционен проблем в това, че на гласуване е бил подложен само един от тримата кандидати и че вотът е бил прекратен от правосъдния министър Диана Ковачева, съобщава БНР.

В това, че не е проверил конституционносъобразността на избора и че вместо да върне кандидатурата на Цацаров президентът е подписал указ за назначаването му, от Съюза на съдиите откриват основание да атакуват акта на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови