Изборът на Цацаров е в ръцете на Плевнелиев

Юлиан Христов 21 декември 2012 в 14:47 1822 0

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Изборът на Сотир Цацаров за поста главен прокурор ще бъде окончателен, след като президентът Росен Плевнелиев подпише указът за назначаването му.

Шефът на Пловдивския окръжен съд бе избран посочен за следващия обвинител номер едно с 18 от гласовете на членовете на Висшия съдебен съвет при спорна процедура за избор. Правосъдният министър Диана Ковачева не даде възможност да се гласуват останалите две кандидатури - на Галина Тонева и на Борислав Сарафов, тъй като Цацаров бе избран от първия път.  От изслушването му преди гласуването стана ясно, че той се е запознал в детайли с делото на съдия Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, когото тя съди за клевета. В същото време Цацаров бе посочен от Цветанов като "любимия" му съдия.

След избора на Цацаров се появиха остри реакции. От “Движение България на гражданите” поискаха президентът да не подписва указа и да върне кандидатурата на Цацаров, за да бъде гласуван нов кандидат. "Процедурата не даваше гаранции за запазване тайната на вота при упражняването му от членовете на Висшия съдебен съвет. Липсата на гаранции за тайната на вота и отделното гласуване на кандидатите по реда на тяхното номиниране, напълно опорочиха очакванията, включително и на европейските ни партньори, за прозрачна процедура, с участието на максимален брой кандидати, които да бъдат поставени при реална конкуренция", обявиха от партията на Кунева. От там заявяват, че изборната процедура само е потвърдила съмненията за задкулисни договорки при избора на главен прокурор. 

"Гласуването с нарастващо мнозинство за г-н Сотир Цацаров, включително и от членовете на ВСС, които първоначално бяха издигнали алтернативни кандидатури, отдаваме единствено на интервенцията на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов в съдебната система. Това е резултат от задкулисната договорка на членовете на ВСС, избрани по-рано тази година от коалицията “ГЕРБ, БСП и ДПС”. Повтори се негативният опит от избора на самите членове на ВСС, при който кандидатите на БСП и ДПС бяха избрани с гласовете и одобрението на ГЕРБ", заявяват от партията.

Срещу избора на Цацаров възразиха и от БСП.  Това, което стана вчера във Висшия съдебен съвет, за пореден път потвърждава трайната тенденция за липса на разделение на властите. Имаше една по-скоро привидна процедура за избор, която по същество беше определена от ГЕРБ кандидатура, каза Михаил Миков. Той изтъкна, че подходът на ВСС, който на практика беше определен от ГЕРБ, не създаде условия за състезателност и за проверимост на избора. „Всички станахме свидетели как министърът на правосъдието прибързано разтури заседанието, без да бъде довършен изборът във ВСС”, отбеляза депутатът от левицата.

Изборът беше широко отразен и в световните медии. Най-висшият съдебен орган в България избра нов национален прокурор въпреки критиките, че е твърде близък с правителството, дори когато Европейската комисия (ЕК) наблюдава отблизо съдебната система на страната, коментира АФП. Номинацията на Цацаров предизвика полемика, след като за него се обявиха публично както премиерът Бойко Борисов, така и вътрешният министър Цветан Цветанов. Критиците, в това число следователи, съдии и правозащитни организации, настояват, че това ще компрометира бъдещата му независимост от изпълнителната власт.

Българският президент има право да върне кандидатурата само веднъж. За подписването или неподписването на указа няма конкретен срок.

Ситуацията е близка до тази с избора на Венета Марковска за поста конституционен съдия, при която имаше множество съмнения за почтеността на съдийката, каквито остават и след избора на Цацаров. При бламирането на избора ѝ с напускането на церемонията по заклеването на новоизбраните конституционни съдии обаче президентът се позова на справка от Прокуратурата, в която името на Марковска беше пряко замесено в разследване на търговия с влияние.  

Още през ноември Плевнелиев каза, че може да да не приеме нито един от сегашните трима кандидати за главен прокурор, ако те се окажат неподходящи. На въпрос дали ще подпише указа за главен прокурор, ако избраният кандидат не му хареса, или ще постъпи както в случая с Венета Марковска, Росен Плевнелиев отговори, че трябва да е честен към българските граждани, а те не очакват от своя президент да влиза в политически игри и зависимости.

"Те очакват той да е надпартиен и да бъде мъдър и справедлив. Затова ще следя внимателно дебатите. Необходими са дебати, концепции, идеи и тяхната защита, само тогава ще можем да изберем правилния кандидат. Пожелавам си много силен дебат, много зададени въпроси и конкретни и ясни отговори, тогава ще се вземе и правилното решение", каза Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!