Сотир Цацаров е новият главен прокурор

OFFNews 20 декември 2012 в 19:45 3770 8

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

С 18 гласа "за", трима "против" и трима "въздържал се" Сотир Цацаров бе избран за следващия главен прокурор. Неговият мандат е седем години.

Процедурата по гласуването, която за първи път се провежда по електронен път, а не с бюлетини, както беше досега, не позволи да стане ясно колко гласове биха получили останалите кандидати в надпреварата. Също така не е ясно доколко електронното гласуване е запазило тайната на вота, тъй като всеки един от членовете на съвета би могъл да види как гласува колегата до него.

Изборът на Цацаров за поста беше коментиран месеци преди днешната процедура, като той многократно беше посочван за наследника на Борис Велчев. Цацаров беше сочен и като "любимецът на властта", който многократно беше хвален от вътрешния министър Цветан Цветанов в работата му. 

Именно пловдивският съдебен район, в обхвата на който влиза и ръководеният от Цацаров Окръжен съд в Пловдив, който е и вторият по големина съд в страната, е причината за произнасяне на най-много осъдителни присъди в Страсбург срещу страната ни. От общо 67 осъдителни присъди срещу България, 34 са за решения на пловдивски съдии, противоречащи на българските закони и Европейската конвенция за защита правата на човека. В други 28 пловдивските съдии са решавали казуси в съгласие с местните закони, но в противоречие с Европейската конвенция. 

Предстои президентът да издаде указ за назначаването на новоизбрания главен прокурор, като държавният глава има право на едно връщане на кандидатурата. 

Веднага след избора си Цацаров заяви, че първата му работа е да мисли за екип от съмишленици. Той обаче не пожела да отговори на въпроса дали това означава кадрови промени в Прокуратурата.

Близо 10 часа продължи изслушването на кандидатите, които представиха своята визия за работата на Прокуратурата.

Калин Калпакчиев направи подробен разбор на кандидатурите, с което внесе противоречиви коментари в съвета. Така дискусията след изслушването на кандидатите продължи още близо час.

Той заяви, че съмненията за нравствените качества на Сотир Цацаров остават, заради купения от съпругата му имот на симулативна цена. Симулацията на цената е притеснителна, защото това показва, че съпругата на Цацаров е искала сделката да не бъде явна. Данъците по нея не са платени веднага, а тогава когато плащането им е било необходимо. Според Калпакчиев ВСС не е направил достатъчно по изясняването и на друг случай, където има съмнения за търговия с влияние. Става въпрос за оценката на апортни вноски в дружество на бизнесмена Георги Гергов, където има информация, че лично Гергов е посочил вещите лица за изготвяне на експертиза. Не на последно място той посочи големият брой издадени разрешения за използване на СРС-та от съда, който управлява Цацаров. Също така кандидатът за главен прокурор се е запознал с делото срещу вътрешния министър, заведено от съдия Мирослава Тодорова, преди да му бъде даден ход. Всичко това създава впечатлението, че той има неподходящи връзки с представители от другите власти, което поставя под въпрос независимостта му, смята Калпакчиев.

Според него съдията не отговаря на високите морални изисквания за поста. Цацаров не познава проблемите в прокуратурата, смята още Калпакчиев. В същото време според него Галина Тонева има повече опит в прокуратурата и познава по-добре проблемите им. В същото време тя е и преподавател по наказателно и процесуално право. Той смята, че Тонева е най-добре подготвена, познава практиката на ЕСПЧ, показала е независимост и познава механизмите на международно сътрудничество.

Ясен Тодоров контрира Калпакчиев като заяви, че е прекрачил рамките на добрия тон и е нарушил Закона за съдебната власт с изявлението си. Той е поискал да повлияе на вота, както много медии се опитват да правят. „Общественото мнение не са два сайта и една телевизия“, каза Тодоров. Комисията няма никакви съмнения относно нравствените качества на кандидатите. В концепцията на Сотир Цацаров е имало „детайлна дисекция“ на проблемите в Прокуратурата, смята Тодоров.

Галя Георгиева, заяви, че анализа на Калпакчиев е „копи и пейст“ от медийните коментари от последните дни. Според нея процедурата за избор на главен прокурор е била прозрачна.

Михаил Кожарев поиска изказването на Калпакчиев да не бъде вземано под внимание, защото то не било по приетите от ВСС правила за избор на главен прокурор. Димитър Узунов също не се съгласи с него в частта му за липса на нравствени качества от Сотир Цацаров.

Председателят на ВАС Георги Колев каза, че е имало обоснована надпревара с добро познаване на пробемите в прокуратурата, на хора с високи морални качества. Всеки един от тях достойно е защитил принципите и вижданията си, като е било отделено достатъчно много време за отговори на въпроси.

Главният съдебен инспектор Ана Караиванова смята, че концепциите на кандидатите са представени добре. За съда, който се ръководи от Сотир Цацаров, почти всяка година са правени проверки, от които е видно и могат да се направят изводи за способностите му да организира, така че съдът да бъде похвален в един „убийствен доклад“, който е бил изготвен през 2005 година от европейски експерти, коментира тя. „Смея да твърдя, че има един съд, който е сравнително добре организиран“, категорична бе Караиванова.

Камен Ситнилски, бивш зам. главен прокурор и вносител на кандидатурата на Галина Тонева, защити колегата си Калпакчиев. Той смята, че изслушването е било прозрачно и демократично, като всеки един от участниците в процеса е взел пълноценно участие. Кандидатите са били индивидуални, като са представяли различни решения на едни и същи проблеми.

Председателят на ВКС Лазар Груев при помни мисълта на Лао Дзъ, че истината лесно се скрива от красноречието, като по този начин призова колегите си да гласуват мъдро.

„Не плюйте по земята, не само защото е грозно, а защото има опасност да заплюете ангелите, които са около вас. А тези ангели ни пазят." С този цитат на учителя Петър Дънов отговори Васил Петров. Така той даде оценка и на изказването на Калпакчиев спрямо Сотир Цацаров. Това според него било „оплюване на ангелите“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!