Събирачите на дългове съгласни с 10 г. давност по кредитите

Вероника Шербанова 06 ноември 2012 в 16:25 3331 1

Колекторски фирми поискаха 10-годишна давност за събиране на задължения.
Колекторски фирми поискаха 10-годишна давност за събиране на задължения.

Фирмите, които събират просрочени задължения, са съгласни с въвеждането на 10-годишна давност по кредитите и настояват за ограничаване на обявяването в несъстоятелност със задна дата.

Това стана ясно днес на пресконференция на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Въвеждането на 10-годишна давност чрез законова промяна бе предложена от депутата от ГЕРБ Емил Радев.

"Кредиторите ще имат по-ясни мотиви, за да търсят просрочените задължения и така събирането им ще стане по-лесно. Такава е и международната практика", обясни председателя на асоциацията Райна Миткова-Тодорова.

За да функционират промените обаче е необходимо въвеждането на единен кредитен регистър, посочиха още от Асоциацията на колекторските агенции. Такъв регистър липсва в момента и кредиторите нямат ясна информация за състоянието на потенциалния им клиент. За регистър настоява и председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян ("УниКредит Булбанк").

Добрите кредитополучатели носят риска на всички лоши. Това е и една от причините лихвите в България да са много по-високи от тези в други държави членки на Европейския съюз и САЩ“, каза още Миткова-Тодорова.

От асоциацията мотивираха искането си за ограничаване на обявяването в несъстоятелност със задна дата с думите, че сегашните разпоредби позволяват на фирми да се възползват от вратичката в закона и при несъстоятелност да развалят сделки без ограничения във времето, което ощетява българина.

От асоциацията поискаха и създаване на регулация на сектора, за да се ограничат лошите практики. 

Становището им е изпратено на депутата от ГЕРБ Емил Радев, който е сред народните представители, които ще внасят предложенията си за промените в Търговския закон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!