С изтънял джоб, 3/4 от българите вкъщи за ЧНГ

Последна промяна на 20 декември 2012 в 12:01 1509 1

СНИМКА: sxc.hu

Джобът на българина съвсем изтъня и 3-ма от всеки 4-ма сънародници планират да посрещнат Новата година скромно, у дома.

Това показа допитване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Цели 76 на сто от анкетираните ще си стоят вкъщи за празника, като това са главно хората над 60 години, живеещите в малките градове и села и тези с най-ниски доходи. 

 10% от участвалите - най-вече хора под 29 години, столичани и учащи - споделят, че още не са решили къде ще посрещнат 2013-а. 

В ресторант или клуб ще празнуват едва 5%. По-често така ще постъпят хората, които живеят без лишения.

6% от интервюираните възнамеряват да пътуват за новогодишните празници – до друго населено място в страната, до зимен курорт или в чужбина.

1% от респондентите ще отидат на концерт или на площада. Също 1% от интервюираните твърдят, че ще работят на Нова година.

Една трета от интервюираните (32%) са предвидили да похарчат между 50 и 100 лв. за новогодишната нощ, 28% – между 20 и 50 лв. Близо една пета от хората ще отделят суми над 100 лв., а 15% – до 20 лв. 7% от участвалите в изследването посочват, че нямат възможност да отделят никакви средства, за да празнуват.

53% от българите твърдят, че ще похарчат между 20 и 100 лв. по подаръци за празниците. 19% ще купят подаръци на стойност до 20 лв., а 11% – за повече от 100 лв. 17 % от интервюираните няма да отделят пари за подаръци.

Въпреки кризата 34% от участвалите в изследването твърдят, че са предвидили да дадат средства за благотворителност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.12 2012 в 13:20

Не съм нито пенсионер, нито човек с така да се каже ниска заплата за нашите си стандарти, като в семейството и двамата със съпругата ми работим. Нейната заплата също е прилична, на фона на това, че някои работят за 400-500 лв. С две деца сме. Като махнем висящите ни задължения към банки (не кой знае какви) ни остават около 1500 лв. Въпреки това, нямаме възможност да посрещаме празниците по курорти или заведения, даже се чудим как ще изкараме месеца. Никога не сме били по-зле от сега, като не сме харчили за нещо, което е ненужно-по заведения също не ходим. Вярно, пушим и двамата, както и двамата сме си с коли, но и преди години пак е било така, но пари сме имали доста повече, които да ние остават.
Извода е, че живота е поскъпнал страшно много.