Роми обсадиха избирателни секции във Варна

12 май 2013 в 10:34 4001 1

Роми, Снимка: БГНЕС
Роми, Снимка: БГНЕС

Струпване на огромен брой гласоподаватели в избирателните секции във варненския квартал „Владислав Варненчик“ е подаден рано тази сутрин, съобщи кореспондентът на ОFFNews във Варна.

Избирателните секции в квартал „Владислав Варненчик“ обслужват гласоподавателите от намиращата се в съседство ромска махала.

Около 8-8.30 ч. рано тази сутрин пред секциите в квартала се е образувало огромно струпване. Заради големите опашки е поискана и допълнителна тъмна стаичка, за да могат всички гласоподаватели да бъдат обслужени по едно и също време.

Председателят на РИК-Варна Кристиян Богоев обаче категорично е отхвърлил искането с мотива, че подобни промени няма как да се правят в изборния ден.

Към момента изборният процес в Морската столица тече сравнително нормално. Избирателните секции са отворили навреме.

По непотвърдена информация през изминалата нощ е била извършена полицейска операция на територията на Вълчи дол и са били задържани граждани, които са търгували с гласове. Досега обаче няма официално потвърждение за случая.

Рано тази сутрин е регистриран и друг инцидент в 359-та секция във варненския квартал „Аспарухово“. Мъж на 68-годишна възраст е починал, докато се е опитвал да даде гласа си. Той влязъл тъмната стаичка, за да отбележи своя вот, но преди да успее да пусне бюлетината в урната припаднал. По-късно е установено, че варненецът е починал.

В 3 МИР Варна гражданите ще изберат 15 народни представители, а общият брой на кандидатите е 454-ма души. На територията на 3 МИР има почти 300 000 граждани с право на глас, а разкритите секции са 623.

На предсрочните парламентарни избори за Варненска област има регистрирани 4000 наблюдатели. За сравнение, на предходния парламентарен вот през 2009 г. те бяха 7000, а на местните избори през 2007 г. и 2011 г. - 17 000 и 19 000.

За днешните избори не са разкрити избирателни секции на български кораби, каквато е била практиката на миналите избори, защото не са постъпвали заявления от български граждани, които плават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови