Родители започват гладна стачка в защита на тормозени деца

Вероника Шербанова 04 януари 2013 в 15:21 1783 1

Веска Събева. Снимка Сергей Антонов.
Веска Събева. Снимка Сергей Антонов.

Родители на деца с увреждания започват щафетна гладна стачка в защита на две деца, жертва на домашно насилие. Това съобщи председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева, цитирана от Дарик.

11-годишната Ванеса написала писмо до асоциацията, в която помолила за помощ. Ванеса разказва, че двамата с брат ù и майка им са системно пребивани от техния баща. Нейният 17-годишен брат Даниел страда от церебрална парализа и епилепсия, а майка им страда от онкологично заболяване.

Даниел неведнъж е освидетелстван от съдебен лекар след побой, а сестричката му вече се лекува с антидепресанти заради непрекъснатия тормоз.

Майката решава да се обърне към съда, който издава ограничителна заповед на насилника. Така той няма право да се доближава до тях и до дома им на по-малко от 50 метра. По Коледа Софийският градски съд отменя заповедта, като решението не подлежи на обжалване.

В същото време Софийският районен съд, където се гледа делото за развод между двамата родители, е дал право на бащата да взема децата за по три дни два пъти месечно. Освен това мъжът ще има право да живее на първия етаж на къщата, където живее семейството, собственост на родителите на съпругата му.

От Агенцията за закрила на детето ни казаха, че са правили проверки и не са установили никакви нарушения, посочи Веска Събева. По думите на Събева един от експертите поискал на майката документ от лекуващия лекар, удостоверяващ колко време живот ù остава.

От асоциацията възнамеряват да започнат щафетна гладна стачка пред дома на семейството, за да попречат на бащата да се настани там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови