Решено е. Агенция "Митници" ще бъде в Русе

Борислава Славова 17 юли 2012 в 16:31 1844 0

Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Административната реформа по преместването на Агенция "Митници" от София в Русе е вече решена, каза финансовият министър Симеон Дянков.

Във връзка с предстоящия протест на митничарите министър Дянков заяви, че е въпрос на време да стане преместването на управлението на Агенция "Митници" от София в Русе.

По думите му има много работа за тези, които искат да работят и отбеляза, че на последните обявени конкурси по 100 души са се конкурирали за едно място в Агенцията. "Има достатъчно кадърни хора, така че съм убеден, че ако някои хора решат, че не искат да са митничари, а да са нещо друго, други хора ще дойдат и ще си свършат добре работата”.

Служителите от Централното митническо управление на Агенция "Митници” обявиха, че ще протестират пред Министерството на финансите в четвъртък в 17.30 часа, за да изразят недоволството си срещу готвеното преместване на управлението.

Според митничарите това решение е нарушение на гражданските и човешките им права. Те смятат, че промяната ще доведе до нарушаването на функциите на централните управления и ще затрудни комуникацията между звената.
 
С решение на правителството и по идея на финансовия министър Симеон Дянков няколко централни държавни администрации предстои да се преместят в провинцията. Една от тях е тази на Агенция "Митници". Не е ясно само защо за седалище на митниците е избран град Русе.

По думите на бившият финансов министър и настоящ общински съветник на БСП Георги Кадиев няма смисъл да се мести управлението на Агенция "Митници", тъй като тя не е особено голяма по обем и е вътрешна митница между две държави-членки на ЕС.

"Градът е в другия край на България. Единственият аргумент е, че Ваньо Танов е оттам... макар че доколкото разбирам и той не иска това местене", пише Кадиев в профила си във Facebook.

Според декларацията на митничарите "Тази реформа не е удар само по администрацията и нейните служители. Това е удар по управлението на държавата, което в един момент ще стане неконтролируемо, но ще бъде твърде късно за връщане назад".

Частна фирма предлага да предостави на агенция "Митници" оборудвана сграда в Русе, където да се премести агенцията, обяви пред БНР шефът на структурата  Ваньо Танов. 

По думите му офертата, която е отправена към Министерството на финансите, предвижда митниците да се преместят в готова бизнес сграда клас А в Русе, която е "изградена с двоен под, има окабеляване, всичко е направено до ключ".  

Фирмата изразява готовност да поеме и разходите по преместването на администрацията и необходимото й оборудване.  Танов не каза от кого е направена офертата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови