Ректорът на УНСС: Не сме хотелиери

Нели Чолашка 01 март 2012 в 09:31 1411 0

Блокът, в който беше убит студент. Снимка: БГНЕС
Блокът, в който беше убит студент. Снимка: БГНЕС
Не е работа на университетите да се занимават с хотелиерство и ресторантьорство. В този смисъл ние, всички ректори, дадохме карт бланш на нашия министър да предприеме всички мерки, за да може да има един режим в Студентски град. Това обяви ректорът на УНСС проф. Стати Статев пред bTV днес.
В общежитие на УНСС се случи сбиването в сряда през нощта, при което загина студента Марио Данчев. Той беше наръган от своя съквартирант Илко, който е искал да спи и се е защитавал от пияния и агресивен Марио. Именно Илко е повикал полиция и бърза помощ, съобщиха пред bTV от 7 РПУ в София.
“Ако можехме да “върнем лентата” и да направим от Студентски град такъв, какъвто беше – без заведения, с правила, само за живеене на студентите, щеше да е прекрасно", коментира още проф. Статев. Той напомни, че в голям град като София има достатъчно други места, където хората да се веселят. "Това отдавна не е Студентски град, повтарям”, допълни той. Професорът обясни още, че формално висшите училища са се погрижили да има видеонаблюдение и охрана в общежитията, но няма как да се поставят камери във всяка стая. “Отделно взети, всички са добри студенти, свестни момчета и момичета, но когато се случи инцидент, се разбира, че нещата не стоят точно така”, заяви  ректорът. На въпрос как трябва да реагира някой, който е тормозен в 3 ч. и на кого може да се оплаче, професорът отговори: “Ами има охрана”. Охраната обаче са предимно пенсионери, призна той. “Като човек, преживял такова нещо, разбрах защо имаме такова отношение към правилата. От 20-на години в България има една либерализация на санкциите за всякакъв тип нарушения. По-скоро инициираните идеи бяха използвани като политически пиар”, каза психологът Христо Монов, който загуби преди години сина си при пиянски скандал.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови