Разговорите за тютюна вбесиха Найденов

Елица Мартинова 28 септември 2012 в 11:27 1625 1

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

„Няма проблем с тютюна и престанете да плашете хората! Повтарям, за да го разберете даже и вие, проблем няма и няма да има, точка по този въпрос. Качвате ми се на гърба, но от това няма да станете по-забележими. Sorry!“, избухна от парламентарната трибуна земеделският министър Мирослав Найденов след поредния упрек от БСП, че кабинетът не реагира адекватно в сагата с тютюна.

Избликът на министъра бе провокиран от критиките на опозицията. Те явно изненадаха Найденов, който за пореден път се опита да изтъкне успехите на държавата в преговорите с комисар Дали за ориенталския тютюн.

„Щях да Ви поздравя, ако имаше за какво. Отивате за преговори с еврокомисаря Джон Дали, докато МЗ изпраща становище, че България е съгласна с промените, предлагани от Световната здравна организация. Представяте ли си как изглеждаме? Направихте ни за смях“, възмути се от трибуната червеният депутат Корнелия Нинова.

„Убедихте Джон Дали, а дали ще можете да убедите и колежката си Атанасова? Вие въобще говорите ли си в това правителство? Това е поредният пример, че в българското правителство лявата ръка не знае какво прави дясната“, констатира още Нинова.

Тя допълни още, че успехът в битката за тютюна още не е постигнат. Нинова уточни, че през ноември България ще участва в среща по Конвенцията за контрол над тютюна, която предвижда сериозни рестрикции към сектора.

„От 155 страни на тази среща само 20 поддържат нашата позиция срещу санкциите, а ако бъдат приети, България ще трябва да ги спазва. Кабинетът не прави нищо, за да набере лобистка група“, предупреди червеният депутат Димчо Михалевски.

Найденов отказа да коментира липсата на координация между своето ведомство и Министерство на здравеопазването.

Той още, че макар България да е подписала Конвенцията за контрол на тютюна, документът няма задължителен характер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!