След дъжд качулка в сагата за ориенталския тютюн

Елица Мартинова 19 септември 2012 в 16:55 1558 0

Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС
Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС

„Кампанията в защита на ориенталския тютюн, която се разрази тази седмица, може да се нарече „след дъжд качулка“. Министерството на земеделието проспа момента, в който можеше да реагира – тези промени бяха тема на публична дискусия в ЕС още в началото на 2010 г.“, заяви в интервю за OFFNews евродепутатът Илияна Йотова.

Тя обясни, че сагата около ориенталски тютюн има сериозна предистория, от която ясно личи, че реакцията на България по въпроса е закъсняла.

Преди две години дирекция Здравеопазване към Европейската комисия е решила да внесе сериозни промени в Закона за тютюневите изделия. Целта на мерките е била борбата с тютюнопушенето.

Предлаганите от дирекцията изменения са три:

1. Въвеждането на т. нар. „бели кутии“ за цигари, които по никакъв начин да не привличат вниманието на потенциалните купувачи.

2. Преместването на цигарите под щандовете, така че те да се продават единствено на вече активните пушачи.

3. Премахване на всякакви добавки, ароматизатори и овкусители в цигарите, с цел те да не са толкова приятни и привлекателни за пушачите.

Именно третата поправка засяга българските производители, които отглеждат ориенталски тютюн. Този сорт е по-ароматен и се влага като обогатител на цигарите.

Йотова поясни, че в началото на 2010 г. ЕК е изпратила предложените промени до здравните министерства на всички страни-членки. Българското ведомство е одобрило нововъведенията без забележки.

„Най-вероятно, както става с много други европейски документи, от МЗ изобщо не са вникнали в смисъла на текста и не са разбрали как това ще се отрази на българските производители. Предполагам, че те дори не са уведомили Министерството на земеделието и храните“, каза пред OFFNews Йотова.

„Дискусията преди две години предизвика остра реакция от страна на тютюнопроизводителите. Ако България бе реагирала своевременно, ако бяхме представили аргументирано възгледите си, може би, нямаше да се стигне до тук“, допълни още евродепутатът.

Тя каза, че Европарламентът е настоявал ЕК да направи проучване дали предлаганите мерки биха довели до очакваните резултати.

„Заключенията от това проучване са доста спорни. Тъй като обаче в северните ни съседки тютюн изобщо не се отглежда, те настояха да се даде зелена светлина на промените и ЕК започна да пише текстовете“, обясни Йотова.

Тя разказа още, че след въпросното изследване българските евродепутати са поискали от здравното министерство да даде становище за резултатите на проучването.

„Поискахме от МЗ да изрази официална позиция по спорните резултати от проучването. По този начин щяхме да имаме основание да внесем въпроса в Европарламента. Отговор от МЗ обаче липсва и до днес“, каза Йотова.

Тя посочи, че до реакцията на правителството се е стигнало, след като по време на пленарно заседание в петък евродепутатите са обвинили кабинета в бездействие по въпроса.

Илияна Йотова бе категорична, че на свиканата в понеделник среща с евродепутатите земеделският министър Найденов не е бил подготвен по темата.

„Потърсих му сметка за липсата на реакция при публичната дискусия на ЕК през 2010 г. Исках още да ми изпратят и копие от становището, което здравното министерство е изпратило на ЕК. Найденов обясни, че документите тепърва трябва да бъдат издирени, защото министерството не разполага с тях“, обясни Йотова.

Евродепутатът бе категорична, че ще настоява да се сдобие с всички писмени становища и предложения, които България е изпратила или получила по темата.

Първанова и Илчев питат в ЕК за ориенталските тютюни

За да се изясни кой и защо заблуждава хората, че ЕК иска да забрани ориенталските тютюни, Антония Първанова и Станимир Илчев изпратиха писмо с въпрос до Европейската комисия по казуса. Това съобщиха във вторник от пресцентъра на НДСВ.

В писмото си, адресирано до Джон Дали, те питат дали съществуват такива намерения, дали се предвижда забраната на производство на ориенталски тютюни и производството на тютюневи изделия със съдържание на ориенталски тютюни, дали страните-членки са консултирани по подобни предложения. В писмото си те изтъкват, че отговорът на въпроса им ще допринесе за провеждането на адекватен и прозрачен дебат по темата в България.

В Европейския парламент няма внесена директива, която да има отношение към забраната на производство на ориенталски тютюн. Това информира Антония Първанова, евродепутат от НДСВ, по повод подетата от земеделския министър Мирослав Найденов акция за спасяване на произвеждания в България ориенталски тютюн.

Тя се позова на разговора си с началника на кабинета на Джон Дали, комисар по въпросите на здравеопазването и потребителите, който е потвърдил, че такъв въпрос не е бил обсъждан в ЕК.

Първанова уточни, че има разговори на политическо ниво между различните подразделения на Европейската комисия – за ревизия на директивата за тютюневите изделия, която е на толкова ранен етап на консултации и обсъждания, че дори няма подготвени текстове, които директно да се обсъждат.

Реакцията от българското правителство дойде на 17 септември, когато министър Найденов организира среща с българските евродепутати от всички партии, за да изготвят стратегия за отстояване на националните интереси по въпроса.

Ден по-късно Найденов свика и Консултативен съвет по тютюна в Гоце Делчев.

В сряда тютюнопроизводителите внесоха при премиера Бойко Борисов декларация в защита на бранша. 

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев благодари на правителството за синхронизираните действия по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови