Македония няма да слуша СЗО и ЕК, брани ориенталския тютюн

20 септември 2012 в 14:55 1396 0

Ориенталски тютюн, Снимка: БГНЕС
Ориенталски тютюн, Снимка: БГНЕС

Македонските произведители също са се притеснили от мерките на ЕК срещу ориенталския тютюн, съобщава в четвъртък скопският „Утрински вестник“.

Заплашено е препитанието на 35 000 семейства, тъй като в Македония се отглежда само ориенталски тютюн. Финансовият министър Зоран Ставрески миналата седмица успокои тютюнопроизведителите, като им съобщи, че Македония няма да следва препоръките на Световната здравна организация в тази област.

Според Ставревски, независимо от решенията на СЗО, в страната ще се отглежда ориенталски тютюн, а производителите му ще получават субсидии.

„Утрински вестник“ пише, че само един въпрос остава отворен: ако ЕК и СЗО приемат мерки за забрана на ориенталски тютюн, на кого Македония ще го продава?

Опасенията на съседна Македония са сходни с тези на България.

Ако промените в Директивата за тютюневите изделия влязат в сила, около 200 хил. души у нас ще останат без препитание.

Въпреки мрачните прогнози, евродепутатът Илияна Йотов е оптимист.

„Нещата не са безвъзвратно изгубени. Ние можем и ще водим битки в Европейския парламент, както сме правили и преди. Ще се опитаме да убедим всеки колега, понякога тези борби се печелят с два-три гласа“, заяви в сряда за OFFNews Йотова.

Тя уточни, че България има още два месеца, в които да разгърне позицията си, преди ЕК да внесе конкретните текстове в парламента.

Йотова обясни още, че забраната на ориенталски тютюн ще засегне най-вече България, която държи 72% от производството на суровината в ЕС.

Други заинтересовани страни-производителки са Испания, Италия и Гърция. Именно от техните евродепутати Йотова очаква да получи подкрепа.

Тя предупреди, че България трябва да очаква много сериозен отпор от страните в Централна и Северна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!