Няма да посягат на ориенталския тютюн, обеща Найденов

Елица Мартинова 25 септември 2012 в 15:39 1153 0

Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС

„Получих категорични уверения от Европейската комисия, че промяната на директивата няма да засяга ориенталските сортове и няма да се ограничава или забранява тяхното използване“, обяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Съобщението бе направено след среща с еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали в Брюксел.

Според пресцентъра на МЗ Найденов е получил уверения, че готвените промени в Директивата за тютюневите изделия няма да касаят влагането и производството на ориенталски тютюн.

По покана на земеделския министър Джон Дали ще пристигне на посещение в България през януари. По време на визитата той ще се срещне с представители на тютюневия бранш, за да се запознае с проблемите им.

„Разбирам тревогата на производителите и на българското правителство, затова ще дойда на място и лично ще уверя тютюнопроизводителите, че техният поминък е гарантиран“, обещал е пред Найденов еврокомисарят.

Причината за притесненията на родните производители са предвидените промени в европейската Директива за тютюневи изделия. 

Новият регламент предвижда забрана за всякакви добавки, ароматизатори и овкусители в цигарите, с цел те да не са толкова приятни и привлекателни за пушачите.

Това смути българските производители, които отглеждат ориенталски тютюн. Този сорт е по-ароматен и се влага като обогатител на цигарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови