Разбиха най-мощната хакерска група у нас

Юлиан Христов 05 юли 2012 в 17:34 3563 2

Явор Колев. Снимка: БГНЕС
Явор Колев. Снимка: БГНЕС

ГДБОП неутрализира една от най-сериозните хакерски групи у нас, която е нанесла значителни поражения на много компании и финансови институци. Групата е била в полезрението на киберполицаите близо половин година. Групата е сочена за най-силната, действала някога у нас на наша територия, а нейни цели са били родни и чужди сайтове на фирми и финансови институции.

Според специалистите в IT-бранша групата е на много високо технологично ниво, използвала е всевъзможни похвати, за да не бъде заловена, един от които е постоянно местене на адреса на сайта, в който са споделяли бъдещите си планове. Вследствие обаче форумът е прихванат сектора по кибурпрестъпления при ГДБОП, а в момента адресът на форума им отвежда към сайта на спецзвеното в дирекцията на МВР. Била използвана сложна система от „зомбирани” прокси компютри за „тунелиране” на връзката към него с цел прикриване на истинското му местонахождение, както и това на администраторите на сайта, съобщиха от МВР. По първоначална информация групата е атакувала повече от 500 страници у нас и по света.

Участниците в групировката следвали строга йерархична организация, свидетелстваща за високата степен на организираност и координация между различните членове. Те били структурирани в различни групи според достъпа и правомощията им: „Администратори”, „Модератори”, „Сканиращ екип”, „Донори/Спонсори”, „Секционни модератори”, „Приятели”, „ВИП Потребители” и група „Членове”. В хода на операцията претърсвания и изземвания са извършени на територията на девет града в страната – София, Шумен, Пловдив, Бургас, Червен бряг, Плевен, Хасково, Дупница и Стара Загора. Конфискувани са четири преносими компютъра, пет настолни компютъра, седем преносими дигитални носители на информация, три компютърни твърди диска и над 200 компакт-диска.

Лидерът на групата е криминално проявен, в нея влизали и непълнолетни лица.

Обвинения вече са повдигнати на хакер, който преди две седмици беше задържан за атака на сайта на ПРОФОН. Момчето се представи като човек на Anonymous, като се и признал цялата вина и дори съжалявал са постъпката си. Огромното количество техника, което беше иззето - 11 сървърни конфигурации, дузина компютри и флаш памети, се обяснява с факта, че хакерът стартирал създаването на собствена хостинг компания, подпомаган от братята си, живеещи в САЩ. Още не е ясно дали тази техника е ползвана на киберпрестъпления, тъй като все още текат необходимите експертизи. Ако не бъде установено нищо нередно, техниката ще бъде върната. От МВР отбелязват положителен ръст в борбата с киберпрестъпността. Отчита се също, че с този вид дейност се занимават предимно млади хора - те имат добри технически умения, но не винаги съзнават, че вършат нещо нередно. Повечето от тях нямат изградена ценностна система, а сядайки пред компютъра често губят връзка с реалността.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews