Райков не разкри, но обеща истината за парите на държавата

Нели Чолашка 18 март 2013 в 12:28 1925 1

Марин Райков и Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Марин Райков и Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Марин Райков нито отрече, нито потвърди информациита за лошото финансово състояние на държавата, но обеща до дни да каже истината по този въпрос заедно с финансовия министър Калин Христов.

Райков коментира въпроса днес след среща с лидера на ДПС Лютви Местан в Министерския съвет.

От изказването му в стил "дипломат от кариерата" все пак стана ясно, че истината за финансите на държавата няма да е много розова.

"Няма да допусна на база мое изявление да се дава политическа оценка на никоя партия, но дължим на обществото конкретни отговори", каза Райков.

Информация за състоянието на хазната днес е поискал Местан, а миналата седмица за същото настоя и Сергей Станишев.

Райков обещал на Местан да вземе отношение относно "техническия проблем" с новото изискване в Изборния кодекс да има оригинален протокол за всеки член на районната избирателна комисия.

Местан го е информирал, че областните управители се опасяват, че това ще затрудни работата им и че нямат достатъчно пари.

"На този етап имаме известна загриженост, имаме представа как да осигурим над една трета от копирните машини и ще намерим решение на този проблем. Никой няма право да се разтоварва от своите ангажименти към други равнища от властта", коментира служебният премиер.

Лидерът на ДПС е поискал също да се забрани на държавните служители да агитират за една или друга партия, както се случва по традиция преди избори.  

„Държавните служители са като всички български граждани, те имат всички политически права като другите граждани. Искам да отправя апел към тези, които имат по-видими длъжности, да се въздържат от стъпки, които биха били изтълкувани като демонстриране на политическа пристрастност”, отряза го Марин Райков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови