Михаил Константинов може да се раздели с "Инфoрмационно обслужване"

Последна промяна на 18 март 2013 в 14:37 1524 5

Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС

Проф. Михаил Константинов, който в момента е шеф на "Информационно обслужване", може да се раздели с този пост заради непремерено изказване.

Това стана ясно след срещата на служебния премиер Марин Райков с лидера на ДПС Лютви Местан днес.

Местан, както и лидерът на БСП Сергей Станишев, са поискали Константинов да бъде уволнен заради публично изявление на Константинов, в което той казва, че ако алтернативата на ГЕРБ е тройната коалиция, то той ще направи всичко възможно да попречи на това.

Според Местан и Станишев това означава, че "Информационно обслужване" с мажоритарен собственик министерството на транспорта, ще работи за ГЕРБ на предстоящите избори.

"Ще поканя председателя на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов на един разговор и публично ще оповестя решението си", обеща служебният премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2013 в 21:05

браво просто браво! И Констанинов вън!

18.03 2013 в 18:49

Информационно обслужване” е фирма, от която по подразбиране се очаква да работи като системен интегратор между държавните учреждения. Образно казано то е мозъкът на държавата. В неговата компетентност са:
- изграждането и поддържането национални бази данни и електронни регистри;
- осигуряване на комуникационна свързаност между ведомствата;
- броене на резултатите от изборите в държавата...
- електронният подпис;
- обработка на базите данни на митниците, на НАП и данъчните;
- грижи за системата ЕСГРАОН... И още много други.

Дефакто, ИО не прави нищо от гореизброените неща, освен да поддържа информационните системи на различните ведомства у нас несвързани. Държавата ни буквално е без връзка с главния мозък. Нищо не свързва дори т. нар. "критични системи" - данъчната, митническата, системата на централната банка и на службите за сигурност. Вместо това, ИО е една фирма, която се занимава с... рентиерство. Също така ИО безгрешно се справя и с:
- присвояването на средства чрез формални обществени поръчки, при които възложителят и изпълнителят са свързани лица;
- възлагането на поръчки към подизпълнители без правила, тръжни процедури и прозрачност;
- влизане в необосновани консорциуми;
- периодично намесване в скандали ;
- обслужване на властта...

Най-сетне, ИО си е поставило за цел, да вбеси българския IT бранш дотолкова, че той да се обяви против съществуването й. През септември, 2010 Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) поиска закриването на фирмата поради непазарните и откровено корупционни методи на работата й.

Не си мислете обаче, че нефункциониращото „Информационно обслужване” не е от полза на когото трябва. Една малка част български граждани, за чийто бизнес трудно можете да научите нещо от публичните регистри, са във владение на огромно количество ценна информация а това кой какво внася и изнася в страната; кой какви проекти и големи сделки се опитва, да осъществи, кой какви местни данъци и такси плаща или какви европроекти движи. Публичните регистри са кутии с двойни дъна, които имаме съмнителната привилегия да пълним с данни за своя собствен бизнес, граждански, имуществен и дори здравен статус и то благодарение на собствените си данъци, в полза на шепа невидими. И това ако не е пародия на известната доктрина за невидимата ръка на могъщия пазар!

Дефакто, за нас работи едно Дезинформационно обслужване и ефектът от него е не само икономически, но и политически.

18.03 2013 в 18:25

Да се има предвид, че последните 10-15 години всички правителства са "избрани" от него. Да се има предвид че в студиото на БНТ покани един от лидерите на стачкуващите, да му помага, защото пак той щял да брои изборите, пък то май се прави конкурс за преброител....

18.03 2013 в 18:22

Мисля, че трябва да му се набият два шамара да не се вживява в политик. Не му е това амплоато, ама се вживява и е забравил май, господина-математик, откъде тръгна да става изборен експерт и кой го прати в Албания преди 16-17 год. откъдето му тръгна "кариерата на експерт по изборите", първоначално в ОССЕ.

Човекът трябва да остане, но трябва да му се направи забележка да не прави публични политически изяви. Ако продължи да се вживява в политически самостоятелен фактор - да го махат. в живота има правила.

18.03 2013 в 14:56

Изключително неприятна личност,с голямо самочувствие без покритие,обичащ държавната ясла до умопобръкване!