Райков иска ревизия на "Южен поток"

10 април 2013 в 11:49 2227 3

Заседание на Министерски съвет. Снимка: БГНЕС
Заседание на Министерски съвет. Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Марин Райков поиска нов анализ на проекта "Южен поток". Това стана преди редовното правителствено заседание.

„Бих искал преди да започнем само да помоля да помислим за една работна среща по проекта „Южен поток”. Мисля, че е необходимо да се направи един пореден много задълбочен анализ на ситуацията около това инвестиционно решение”, каза Райков. „Мисля, че сме горе-долу наясно кои са най-чувствителните моменти около този проект", допълни премиерът.

Договорът беше подписан на 15 ноември миналата година, а на 7 декември беше направена първата копка по проекта.

Газопроводът, чиято стойност се изчислява на 16,5 милиарда евро, се изпълнява от консорциум, в който руският газов гигант "Газпром" притежава 50 на сто. В проекта са ангажирани и европейски компании, а крайната цел е доставката на 63 милиарда кубични метра газ годишно за Европа.

Газопроводът с дължина над 2300 километра трябва да започне работа от края на 2015 година и да доставя газ за Западна Европа, по-специално до Италия, през Черно море и Балканите. Това ще позволи на Русия да заобиколи Украйна, засега основната транзитна страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!