10 млн. лв. за отчуждени земи по "Южен поток"

Елица Мартинова 24 ноември 2012 в 14:53 2080 3

"Газпром". Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 10 милиона лева може да отидат за отчуждаването на земите, през които ще минава трасето на „Южен поток“, съобщи БНТ.

Проектът на „Южен поток“ минава през 11 области и 38 общини.

Строителните дейности трябва да започнат през лятото на следващата година. Това е и крайният срок, в който държавата трябва да уреди взаимоотношенията си с над 50 хиляди собственици на имоти в трасето.

Предварителните анализи сочат, че трябва да се изкупят близо 30 хил. дка земи между Варна и Видин, а средствата за отчуждаването им може да надхвърлят 4 млн. лева.

Тръбата на „Южен поток“ ще излезе на българска територия във Варна и ще се включи към компресорната станция край Провадия.

За да достигне до Сърбия, тя ще премине през областите Шумен, Търговище, Разград, Плевен, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Монтана и Видин.

До момента България е решена в строежа на родна земя да се включат само български фирми. Очаква се проектът да разкрие нови 1500 работни места.

От „Южен поток“ - България са категорични, че тръбата намя да окаже негативно влияние на земите или водните басейни, през които ще премине.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!