"Булгаргаз" обещава по-евтини парно и газ

16 ноември 2012 в 09:05 1394 0

Димитър Гогов. Снимка: БГНЕС (архив)
Димитър Гогов. Снимка: БГНЕС (архив)

Минимум 5 – 7% ще падне цената на газа за крайния потребител след постигнатите споразумения с „Газпром”, обяви в интервю за bTV изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

България получава 9% отстъпка за цената на руския газ от 1 януари 2013 г., които са 20% заедно с отстъпката от 11.1% до края на 2012 г. Това съобщиха от правителството вчера след подписването на два договора между България и Русия - за газовите доставки и инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток".

Договорът за 10 г. с възможност на шестата България да намали купуваните от Русия количества за сметка на собствения добив. 

Цената на доставките на газ от януари 2013 г. е най-ниската за страни от категорията на България, обяви вчера шефът на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. 

„Цената на газа ще падне за всеки един от нашите потребители,” обеща днес. Той очаква и парното да поевтинее, но все още не знае с какъв процент. Обяви, че "чисто хипотетично" при 10% намаление в цената на газа би трябвало парното да поевтинее със 7%. 

По думите му най-силен ще бъде ефектът за индустриалните предприятия, които са основен потребител на природен газ в България. По думите на Гогов няма паритет с потреблението на населението.

Опозицията силно се съмнява, че подписаният 10-годишен договор с "Газпром" е изгоден за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови