Вигенин реабилитира кадри от ДС във външно министерство

29 май 2013 в 16:07 3387 5

Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив
Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив

Новият външен министър Кристиан Вигенин даде заявка за реабилитиране на кадрите на бившата Държавна сигурност във Външно министерство.

В свое изказване след назначението си най-младият министър в кабинета коментира, че има намерение да преразгледа случаите със служители на ДС с досиета или картончета, които не са доносници.

Начинът, по който тези хора бяха унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет и на предишния външен министър. Ще направим така, че всеки, първо, да бъде оценяван според своите способности и качества и, второ, тези хора да бъдат максимално полезни на министерството конкретно, но като цяло и на страната си, защото това е потенциал, който не бива да бъде разпиляван, обясни Вигенин, цитиран от БНР.

Пред БТА той пък каза, че "всеки един от тях ще може да се чувства полезен на страната си, било в МВнР в София, било другаде, но е рано да коментирам в подробности".

Досегашният правителствен курс бе тъкмо обратният - да не подкрепя страната да бъде представлявана в чужбина от хора с досиета от бившите служби. Разделяйки агентите на "доносници" и "не-доносници", Вигенин отговаря на очакванията на много от осветлените ДС-сътрудници да се сложи разделителна линия между агенти и доносници. Основната им теза е, че е несправедливо да се слагат под общ знаменател авторите на доноси и експертите, работили за националната сигурност или давали експертизата си на службите.

По време на мандата на служебния кабинет стана ясно, че депутати от парламентарните групи на БСП и ДПС в 41-то Народно събрание са внесли в Конституционния съд (КС) още през януари 2013 г. искане за отмяна на единствения действащ  лустрационен текст срещу бивши щатни сътрудници и агенти на ДС, вписан в Закона за радиото и телевизията. Текстът не допуска шефовете на националното радио и телевизия и председателят на Съвета за електронни медии да са хора с досиета.

България ще се стреми да участва във формирането на европейската външна политика и ще се съсредоточи върху стратегическите си интереси на Балканите и в Черноморския регион, каза още Вигенин. Ще бъдат преценени по-внимателно досегашните ангажименти в региони като Близкия Изток, а една от първите му задачи ще е да се запознае с доказателствата за участие на "Хизбула" в атентата в Бургас. Позицията на България към Македония ще е твърда, но и разумна, заяви новият външен министър.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови