ДС-агенти да могат да управляват медиите, искат БСП и ДПС

Мая Младенова 09 април 2013 в 16:57 3473 7

Досиета. Снимка: БГНЕС, архив
Досиета. Снимка: БГНЕС, архив

Да отпаднат "лустрационните текстове" в Закона за радитото и телевизията, които забраняват за членове на СЕМ и Управителните съвети на БНТ и БНТ да бъдат избирани хора с досиета от Държавна сигурност, настояват 57 депутати от 41-то Народно събрание.

Искането им е внесено в Конституционния съд, който е започнал процедура по разглеждане. Документът е подписан от депутати от БСП и ДПС, съобщи за ОFFNews eдин от членовете на Съвета за електронни медии - Мария Стоянова. СЕМ е един от органите, до които искането е препратено за становище, тъй като са засегната страна. Под номер едно в документа е подписан бившият вече заместник-председател на парламента Любен Корнезов. Вторият парафирал позицията е лидерът на БСП Сергей Станишев. Под номер 28 е името на спрягания за евентуален премиер на левицата Пламен Орешарски. От ДПС присъстват имената на Четин Казак, Христо Бисеров и др.

"СЕМ няма да излезе с общо становище по въпроса редно ли е държавните медии и медийният регулатор да се управляват от хора с досиета, тъй като част от членовете ни бяха на мнение, че този текст трябва да отпадне", заяви председателят на съвета доц. Георги Лозанов. Пред ОFFNews и той, и колежката му Мария Стоянова се обявиха срещу отпадането на това ограничение в Закона за радио и телевизия.

"Аз лично смятам, че текстът трябва да се запази. Медиите имат по-специфична роля. Част от самия статут на журналистиката е нейната независимост, а тайните служби са символ на зависимост. Медиите са едни явни, а не тайни служби", коментира Лозанов. Според него дори в този си вид законът прилага "щадяща лустрация", защото засяга само ръководствата на държавното радио и телевизия и членовете на СЕМ, а не частните медии.

Юридически ситуацията е спорна. Основанието на вносителите е, че такива лустрационни текстове вече са отпаднали от други закони, цитират се и европейски практики.

"Странно е, че обсъждаме тази тема през 2013 година, особено в сфера като медийната. Не мога да си представя, че срещу мен в СЕМ ще стои човек с досие, на чиято съвест лежи съдбата на други хора. Рискуваме да тръгнем в посока да потискаме, да забравяме и да престанем да осъзнаваме нашето минало", заяви Мария Стоянова.

Друг член на съвета - София Владимирова - сподели, че не е взела конкретна позиция. "Въпросът има две измерения. От една страна е моралният, от друга - правният. Само в нашия закон (ЗРТ - б.а.) има такива текстове. Според мен твърде дълго се занимаваме с темата за досиетата, тя трябваше да е затворена отдавна", коментира Владимирова.

И тримата членове на СЕМ отхвърлиха вероятността отпадането на изискването на чисти досиета да е във връзка с предстоящия избор на генерални директори на БНТ и БНТ. "Отдавна този текст бодеше очите и имаше опити да се омаловажи изцяло ДС-миналото като укоримо поведение", смята Георги Лозанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!