ДС-агенти да могат да управляват медиите, искат БСП и ДПС

Последна промяна на 09 април 2013 в 16:57 2712 7

Досиета. Снимка: БГНЕС, архив
Досиета. Снимка: БГНЕС, архив

Да отпаднат "лустрационните текстове" в Закона за радитото и телевизията, които забраняват за членове на СЕМ и Управителните съвети на БНТ и БНТ да бъдат избирани хора с досиета от Държавна сигурност, настояват 57 депутати от 41-то Народно събрание.

Искането им е внесено в Конституционния съд, който е започнал процедура по разглеждане. Документът е подписан от депутати от БСП и ДПС, съобщи за ОFFNews eдин от членовете на Съвета за електронни медии - Мария Стоянова. СЕМ е един от органите, до които искането е препратено за становище, тъй като са засегната страна. Под номер едно в документа е подписан бившият вече заместник-председател на парламента Любен Корнезов. Вторият парафирал позицията е лидерът на БСП Сергей Станишев. Под номер 28 е името на спрягания за евентуален премиер на левицата Пламен Орешарски. От ДПС присъстват имената на Четин Казак, Христо Бисеров и др.

"СЕМ няма да излезе с общо становище по въпроса редно ли е държавните медии и медийният регулатор да се управляват от хора с досиета, тъй като част от членовете ни бяха на мнение, че този текст трябва да отпадне", заяви председателят на съвета доц. Георги Лозанов. Пред ОFFNews и той, и колежката му Мария Стоянова се обявиха срещу отпадането на това ограничение в Закона за радио и телевизия.

"Аз лично смятам, че текстът трябва да се запази. Медиите имат по-специфична роля. Част от самия статут на журналистиката е нейната независимост, а тайните служби са символ на зависимост. Медиите са едни явни, а не тайни служби", коментира Лозанов. Според него дори в този си вид законът прилага "щадяща лустрация", защото засяга само ръководствата на държавното радио и телевизия и членовете на СЕМ, а не частните медии.

Юридически ситуацията е спорна. Основанието на вносителите е, че такива лустрационни текстове вече са отпаднали от други закони, цитират се и европейски практики.

"Странно е, че обсъждаме тази тема през 2013 година, особено в сфера като медийната. Не мога да си представя, че срещу мен в СЕМ ще стои човек с досие, на чиято съвест лежи съдбата на други хора. Рискуваме да тръгнем в посока да потискаме, да забравяме и да престанем да осъзнаваме нашето минало", заяви Мария Стоянова.

Друг член на съвета - София Владимирова - сподели, че не е взела конкретна позиция. "Въпросът има две измерения. От една страна е моралният, от друга - правният. Само в нашия закон (ЗРТ - б.а.) има такива текстове. Според мен твърде дълго се занимаваме с темата за досиетата, тя трябваше да е затворена отдавна", коментира Владимирова.

И тримата членове на СЕМ отхвърлиха вероятността отпадането на изискването на чисти досиета да е във връзка с предстоящия избор на генерални директори на БНТ и БНТ. "Отдавна този текст бодеше очите и имаше опити да се омаловажи изцяло ДС-миналото като укоримо поведение", смята Георги Лозанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2013 в 00:18

Боев, това беше основната задача на тези, които така и не бяха лустросани, но останаха във властта - бедна държава, беден народ, богати и корумпирани чиновници, прокарващи законите на олигархичната и монополната мафия. Една от основните задачи - продажба на недвижимостите с основна цел - зависимост, по възможност - пълна. Затова и по цял свят от 2008 год. насам се унищожава средната класа, а ножицата межу богатите и бедните все повече се отваря. Та не са му архитектите на това българските ДС-ари. Някои само са в час със задачите и целите и коленопреклонно ги изпълняват, вече не само ДС-ари.

Забележи, че дори Европейската централна банка (ЕЦБ) запя песента, че домакинствата в периферията на еврозоната са по-богати, отколкото тези в ядрото. "Според проучването на финансите и потреблението на домакинствата, включващо всички страни от еврозоната без Ирландия и Естония, хората в страните, получили спасителна помощ, често имат повече нетни активи, отколкото в страните, платили средствата за спасителните пакети. Данните, които са събрани предимно през 2010 г., сочат, че възприятието за богатите северни европейски страни, помагащи на бедните си южни съседки, не е правилно, и че стабилните държавни финанси не са признак за голямо лично богатство. От значение е, че Германия и Австрия са единствените две страни в проучването, където по-малко от половината домакинства притежават собствен дом." Обърни внимание къде ги стяга чепикът - собствения дом!!!

Както пише един от коментиралите под статията: "Сън не ги хваща централните банкстери как да прилапат имотите на хората. Тяхната стратегия е ограничаване на парите в обръщение, увеличаване на разходите за живот на населението и крайна бедност и мизерия. Целта е да изкупят на безценица имотите на хората.",

а един мой познат добави:

"Ами така трудът ни ще им излиа без пари, като се наложи да им плащаме и наемите, след като ни доведат до там да си продадем недвижимите имоти на безценица. Ще работим само за храна и наем, и тук-там за облекло."

А пък друг коментатор (iivanoff) пише: "И сега ли няма кой да направи връзката, защо криза има навсякъде, ама е "по-силна" на определени "по-независими" места, а е по-слаба, там където бачкат "по-централизирано" ..."

Та тъй с "лустрацията" и "реабилитацията" и човеколюбието на предложения ни тип "демокрация"... :)

В крайна сметка истината е, че "Совите не са това, което са..." и накрая ще се убедим в това, но най-вероятно ще е твърде късно.

09.04 2013 в 23:33

Ако е имало такива, които са работили за да "защитят" държавата, явно не са си свършили работата като хората. Българската държава има най-неконкурентноспособната икономика в Европа, няма култура, няма спорт, няма национална сигурност... но има най-богатите държавни служители и най-слабо контролираните служби за сигурност.

09.04 2013 в 19:33

В ДС не са работили хора, чиято работа е била само да пишат доноси. Доста и различни отдели е имало в нея, в т.ч. и такива, които са защитавали държавата стратегически.
Но, че БСП и ДПС на този етап плещят глупости, без да разграничат точно това - различните отдели, работели наистина за държавната сигурност от отдела, в който са работели "политкомисарите" и доносниците, съвсем може да им изяде главата.
Макар че по същество от правна гледна точка са прави, както и че няма гарация да се убедим в това след някое делов Страсбург. Това и политиците го знаят, и СЕМ също. Друг е въпросът с морала. От тази гледна точа, лично аз съм за пълна лустрация, особено за тези отдели занимавали се с доноси и преследване на гражданите по политически причини. Тези отдавна трябваше да са зихвърление от всякакви държавни длъжности. Ама у нас всичко е поред объркано или по-скоро добре платено объркване, даже и липсата на лустрация, та няма да го видим никога.

09.04 2013 в 18:46

Примерно, каква ще да е тази работа, която е трябвало, ако мога да попитам? Да пишеш доноси срещу приятели, роднини и колеги? Които застрашават държавата стратегически??? Айде, моля ти се.

Човек, тайно писал донос зад гърба на друг, няма моралните качества да ми чисти тоалетната, камо ли да му се дава отговорна работа. Как ще се довериш на подлец?

09.04 2013 в 17:58

Ей, много глупост има по тоя свят !
Ще кажеш, че Цветанов им води предизборния PR .
Сега ще ги изядат за тая глупост, ама хак им е.
Да бяха си включили още плейбойковци по листите.
Защо не и Мариус Куркински ?

09.04 2013 в 17:47

Няма "независим" човек на този свят. Агентите на Държавна Сигурност са хора, които са си вършили работата, когато е трябвало. Тя е била такава, каквато е трябвало. Лустрация или трябваШЕ да има ТОТАЛНО, или въобще не трябва да има!

09.04 2013 в 17:15

Вместо да намаляват трябва да се увеличават лустрационните текстове и да обхващат както бившата ДС, така също и настоящата ДАНС (поради простия факт, че между двете няма никаква съществена разлика в нормативната регулация и кадровия потенциал). ;) Не само медийте, а особено в политиката. Не може да си зависим и да взимаш решения от обществен интерес, включително да определяш например бюджета на ДАНС - това е конфликт на интереси и е нарушение на закона, при това съществено. Трябва да се отървем веднъж за винаги от подобни индивиди, иначе ще си останем държава в която просперират полицаите и мутрите за сметка на образованите и подготвените.