Протестите в ОЦК Кърджали продължават

Мадлен Шишманова 09 април 2012 в 09:02 1232 0

Работниците от ОЦК-Кърджали на протест заради неизплатени заплати. Снимка: БГНЕС
Работниците от ОЦК-Кърджали на протест заради неизплатени заплати. Снимка: БГНЕС

Протестите на работниците в ОЦК Кърджали продължават повече от 40 дни, а тази седмица може да се окаже решаваща. Възможно е работниците да си получат неизплатените заплати преди Великден, съобщи bTV.

Очакванията за изплащане на заплатите се базират на финализирането на сделката за „ГОРУБСО-Мадан" със собственика на комбината Валентин Захариев. Ако той спази обещанието си, след като парите от продажбата на мината постъпят, ще се разплати с работниците от комбината в Кърджали.

Те обаче не вярват на обещанията на Захариев и продължават с протестите и се готвят в сряда да се пренесат в София. В края на миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков заяви пред металурзите в Кърджали, че до 10 дни или до две седмици ще има яснота за съдбата на ОЦК и новия инвеститор, а заплатите трябва да се изплатят преди Великденските празници. Две чужди фирми и една българска - участват в преговорите с банките и собственика на ОЦК за купуване на дружеството. Новият собственик на мините в Мадан Николай Вълканов обаче не проявява интерес към комбината. Финансовият министър Симеон Дянков е разпоредил пълни данъчни проверки на фирмите на Валентин Захариев, съпругата и двамата му сина. По първоначални данни дълговете на кредитния милионер надхвърлят известните доскоро 320 милиона и достигат 360 милиона лева.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews