Протестиращи в Пловдив плашат с радикални действия

25 юни 2013 в 11:09 1222 0

Протест пред областната управа в Благоевград. Снимка: БГНЕС
Протест пред областната управа в Благоевград. Снимка: БГНЕС

Недоволството в Пловдив и Благоевград срещу назначаването на новите областни управители е на път да ескалира. 

Днес протестиращи блокираха едно от най-натоварените кръстовище в Пловдив с искане на оставката на областния управител Венцислав Каймакамов, съобщи БНР.  "Днешната кратка блокада е илюстрация на това, че сме решени следващите дни да радикализираме действията си", казаха протестиращите.

Повече от 10 минути кръстовището на булевардите "6-и септември" и "Васил Априлов" бе блокирано, а протестиращите скандираха "Оставка" и "Победа", след което отново се върнаха пред сградата на Областната администрация. Въпреки, че за блокадата има издадено разрешение от общината, шофьори коментираха, че не са доволни от действията на протестиращите. Някои заявиха, че принципно подкрепят исканията, но с клаксони демонстрираха недоволството си срещу образувалите се задръствания.

По-рано протестиращите отново пресрещнаха областния управител Венцислав Каймаканов, докато идваше на работа, с питане кога ще си подаде оставката, а той пак им отговори, че възнамерява на този етап да изпълнява задълженията си, които включват и поредица от разговори за определяне на заместниците му.

Каймаканов подчерта, че ако сред тях има хора, обвързани с ДПС, това допълнително ще нагнети недоволството, но направи уговорката, че и назначенията на заместниците му зависят от премиера Орешарски. Все пак уточни, че той също има своите предложения и те са за експерти, а не за хора с партийна обвързаност.

На реплика на протестиращите, че искат оставката му, защото смятат за ненормално човек от бизнеса да оглавява Областната администрация, Венцислав Каймаканов каза, че няма собствен бизнес, а е съдружник в няколко фирми, за което е упоменал, както изисква закона.

В Благоевград също имаше протести срещу назначаването на новия областен управител Муса Палев. Около 40 души се събраха в 8.30 часа сутринта с искане за неговата оставка и заявиха готовност да не се отказват, докато това не се случи. Втора седмица Палев избягва срещи с протестиращите, твърдейки, че ще направи това, когато напрежението спадне.

Минути преди 10.00 часа протестиращи, придружени от полицаи, влязоха в сградата на областната администрация, за да проверят дали Муса Палев е на работното си място и какво работят служителите в така създалата се обстановка. Новият областен управител не беше в кабинета си, а служителите нямаха информация кога ще се яви на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови