Протест срещу съдия Марковска

Юлиан Христов 14 ноември 2012 в 09:26 2764 2

Венета Марковска и Анастас Анастасов. Снимка: БГНЕС
Венета Марковска и Анастас Анастасов. Снимка: БГНЕС

Недоволни от скандала около назначаването на Венета Марковска за конституционен съдия организират днес протест в София. 

Членовете на групата "Аз съм Георги Тонев Колев" организират среща на пешеходната зона пред Министерски съвет днес от 18.00 часа. В призива на групата се казва:

След като станаха публично известни скандални факти, свързани със съдебната ѝ практика, вместо да се оттегли, съдия Венета Марковска се оплете в лъжи и поиска да бъде издирен авторът на, както тя го нарича, донос. Писмото, с което обществеността бе уведомена за редица недопустими действия от нейна страна, е подписано от Георги Тонев Колев. Венета Марковска иска от вътрешния министър и главния прокурор да бъде издирен Георги Тонев.

Аз съм Георги Тонев!

Тази група е за оставка на Венета Марковска и Анастас Анастасов...

Защо Анастасов? Помните ли парламентарната група "Верту"? Заради отсъствие на Цачева, Анастасов не можа да се присъедини към групата, която трябваше да получи подарък - скъп телефон Верту. Това беше, разбира се, журналистически експеримент, но шефката на кабинета на Анастасов се обадила на организаторите и ги попитала "дали г-н Анастасов не може да си получи подаръка, тъй като не може да дойде лично..."

Нареклите себе си Георги Тонев Колевци изразяват съгласието си с посланика на Великбритания Джонатан Алън, че "изборът на Марковска трябва да се разследва". 

Вчера стана ясно, че съдия Венета Марковска няма намерение да се оттегли, въпреки отправените призиви за това. OFFNews научи от свои източници, пожелали анонимност, че Марковска е заявила, че в четвъртък ще присъства на церемонията по полагане на клетва на новоизбраните конституционни съдии. Миналата седмица, предизвикалата толкова дебати юристка заяви, че няма да положи клетва, преди да приключи проверката на МВР и прокуратурата за това кой е пуснал доноса срещу нея в парламента.

Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи вчера, че Прокуратурата няма никакво намерение да се занимава със случая. Той се аргументира с това, че Прокуратурата няма издирвателни функции и няма как да разкрие кой е автор на доноса срещу Марковска.

"В това анонимно съчинение не се излагат данни за престъпление от общ характер. Ако госпожа Марковска иска да съди някого, тя може да го прави по частен ред, няма набеждаване по смисъла на наказателния кодекс, не и пред надлежен орган на властта", заяви градският прокурор. 

Според него само Венета Марковска може да реши изхода от създалата се ситуация - или като встъпи в длъжност, или като се оттегли.

В понеделник стана ясно, че проверката на МВР за автора на сигнала още не е приключила. Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че досега не е намерено нищо.

Казусът с оттеглянето на Марковска се усложнява допълнително заради неяснотата дали новите конституционни съдии могат да полагат клетва поотделно или трябва да направят това анблок.

Дори да се приеме, че те могат да се закълнат поотделно, възниква втори спорен въпрос: има риск съдът да не заработи, защото няма да е в пълен състав.

И двата въпроса нямат ясен отговор, защото случаят е прецедент, но вероятно ще бъдат използвани като обяснение за оставането на Марковска в КС, коментираха юристи пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!