Цветанов: Оттеглянето на Марковска е нейно лично решение

12 ноември 2012 в 09:05 1450 0

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС

Всичко по случая Венета Марковска е въпрос на нейно лично решение. Това коментира днес вътрешният министър Цветан Цветанов. 

Вчера премиерът Борисов отново каза, че е помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли. "Молбата ми е да се оттегли, след като създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия. Около нея много се говори, има напрежение и в случая най-достойното би било тя сама да не отиде да се закълне. Помолил съм я преди една седмица. Надявам се да го реши”, обясни Борисов.

Днес вътрешният министър припомни, че Марковска е отложила полагането на клетва, което е насрочено за 15 ноември в Конституционния съд. Тя обяви намерението си като изпрати писма до МВР и до прокуратурата, с които иска да намерят човека, който е подал сигнала срещу нея. Първоначално Цветанов обяви, че ще МВР ще се заеме със случая. 

"Ние все пак сме длъжни да предприемем действия за извършването на тази проверка. Не съм адвокат на Венета Марковска", заяви преди седмица министърът. Днес обаче той обясни, че ако прокуратурата поиска това, МВР ще направи проверка. 

Вчера изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов изрази заяви, че прокуратурата няма да се занимава с него. Според него дебатът около избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд е излязъл извън рамките на нормалното.

"Ситуацията е безпрецедентна. Всички призовават Венета Марковска да подаде оставка. Но да бъде изчистена процедурата, тя трябва да положи клетва като конституционен съдия", каза днес пред БНР Рада Смедовска от Риск Мониторинг.

Всички искаме Марковска да не влезе КС, но ние не бяхме тези, които подсказахме, че не е нейното място там. А трябваше да ни го кажат от ЕК и сме застрашени от нов мониторингов доклад, припомни Смедовска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови