Въпреки призивите Марковска отказва да се оттегли

Последна промяна на 13 ноември 2012 в 21:19 6059 15

Венета Марковска. Снимка: БГНЕС
Венета Марковска. Снимка: БГНЕС

Съдия Венета Марковска е заявила, че въпреки призивите на премиера и правосъдния министър няма да се оттегли от поста си на конституционен съдия, научи OFFNews от свои източници, пожелали анонимност.

Марковска е обявила още, че в четвъртък ще присъства на церемонията по полагане на клетва на новоизбраните конституционни съдии. Миналата седмица предизвикалата толкова дебати юристка заяви, че няма да положи клетва, преди да приключи проверката на МВР и прокуратурата за това кой е пуснал доноса срещу нея в парламента.

Днес градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи пред БНТ, че Прокуратурата няма никакво намерение да се занимава със случая. Той се аргументира с това, че Прокуратурата няма издирвателни функции и няма как да разкрие кой е автор на доноса срещу Марковска.

 В това анонимно съчинение не се излагат данни за престъпление от общ характер. Ако госпожа Марковска иска да съди някого, тя може да го прави по частен ред, няма набеждаване по смисъла на наказателния кодекс, не и пред надлежен орган на властта, заяви градският прокурор. 

Според него само Венета Марковска може да реши изходът от създалата се ситуация - или като встъпи в длъжност, или като се оттегли.

В понеделник стана ясно, че проверката на МВР за автора на сигнала още не е приключила. Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че досега не е намерено нищо.

Казусът с оттеглянето на Марковска се усложнява допълнително заради неяснотата дали новите конституционни съдии могат да полагат клетва поотделно или трябва да направят това анблок.

Дори да се приеме, че те могат да се закълнат поотделно, възниква втори спорен въпрос: има риск съдът да не заработи, защото няма да е в пълен състав.

И двата въпроса нямат ясен отговор, защото случаят е прецедент, но вероятно ще бъдат използвани като обяснение за оставането на Марковска в КС, коментираха юристи пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2012 в 18:03

За какво да става? За яко къркане става!

14.11 2012 в 17:22

Че самата прокуратура трябва освен да търси автора на т.н ДОНОС,да се самосезира относно факта,че самата г-жа КАНДИДАТ съдия е наредила на МВР да издири въпросния автор на доноса.Това май,че е злоупотреба със служебно положение,злоупотреба с власт или нещо друго.Дали има такива квалификации в НК-то

14.11 2012 в 15:54

Тая лъже като циганките на Женския пазар!
Каква репутация, какъв съдия, какви пет лева? То освен "репутация" е редно да имаш и поне малко достойнство.

14.11 2012 в 10:52

Дрьж се Венче Марковска ! Най-си ставаш. Не се отказвай

14.11 2012 в 09:33

Как така МВР ще търси кой е подал сигнала - да не е извършил престъпление с този сигнал, че ще го издирват?!?
Бабичката е наредила и МВР веднага започва да търси - това по КОЙ именно закон става?!?

14.11 2012 в 04:49

ОТВРАТИТЕЛНА НАГЛА БАБИШКЕРА.ВДИГНЕТЕ СЕ БЕ ХОРА,КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ТАЯ МУТРЕСА ГРОЗНА?

14.11 2012 в 00:33

Абе чак на Бойко да се оповавам - не бих...... Да не би да не я е издигнал той? Аз ли я сложих там?
Не. Бойковото мнозинство, в коалиция с комунистите и ДПС. Та да ревете, че чак и бойко и бил казал - ми да не са я гласували.
А това, че българите и Европа са срещу Тиквата - се надявам да стане скоро ясно.....

13.11 2012 в 22:53

Не, бабишкер!

13.11 2012 в 22:53

Нагло бабе!

13.11 2012 в 22:52

Гледаме