Две прокуратури следят дело срещу полицаи, задържали близък на Марковска

13 ноември 2012 в 10:31 1805 0

Венета Марковска. Снимка: БГНЕС
Венета Марковска. Снимка: БГНЕС

Две прокуратури следят движението на обвинителния акт срещу двамата полицаи, арестували близък до съдия Венета Марковска бизнесмен.

Това съобщава Mediapool, като се позовава на обвинителния акт срещу двамата полицаи, които са арестували Георги Георгиев през януари 2010 година.

Въпреки, че случаят не е особено сложен, той е наблюдаван успоредно от две прокуратури - Районната и Градската. В обвинителния акт е записано, че делото се внася в съда "по разпореждане на СГП". Въпреки особения надзор над делото обаче, съдът е върнал обвинението заради множество неясноти. 

Именно задържането на бизнесмена Георгиев беше в основата на скандала около избирането на Марковска за конституционен съдия. Случаят беше описан и в сигнала срещу съдийката, който попадна в правната комисия в парламента, но не беше разгледан, тъй като бил анонимен. 

Според обвинителния акт срещу двамата полицаи при ареста в нощта на 21 януари 2010 година те са злоупотребили с власт, като са нанесли телесни повреди на бизнесмена. От текста става ясно, че по този казус разследващите възприемат за истина единствено обясненията на Георгиев, у когото е открит пропуск за Върховния административен съд на името на съдия Марковска. Разследващите не разпитват съдийката, която се появява в Шесто РУП веднага след задържането на бизнесмена. Въпреки че имало данни за хулиганство от страна на Георгиев, разследващите не отделят материалите в друго дело. 

Така единствено двамата полицаи се сдобиват с обвинения. 

В обвинителния акт подробно се описва случката, при която е задържан бизнесменът. Полицаите Борислав Серафимов и Лина Маркова преди ареста поискали личните документи на Георгиев и придружаващите го в автомобила му. "Георги Георгиев излязъл от колата и се легитимирал със служебна карта и метална значка на ВАС на РБ, като заявил, че е техен бивш колега", пише в обвинението. Самите служители Серафимов и Маркова твърдят, че бизнесменът ги е заплашвал с "министър Румен Петков", както и че е разполагал и с пропуск като съветник на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов. Това обаче не е отразено в обвинението. От прокуратурата отбелязват само, че справката на документите не установила нищо нередно.

"Тогава обвиняемите върнали на лицата документите им за самоличност, като ги предали на всеки един поотделно. Георги Георгиев казал на свидетеля Петър Рангелов да запише номера на служебния автомобил и размахал заканително пръст към обвиняемата Маркова, напсувал я и ѝ казал, "че ще ѝ разгони фамилията"... В следващия момент двамата обвиняеми решили да задържат Георги Георгиев, тъй като счели, че с действията си той извършва престъпление по чл. 325 от НК (хулиганство)", продължава обвинителният акт.

Случаят е описан  и в сигнала срещу Марковска, който беше подаден сигнал в парламента след избора ѝ за конституционен съдия. В него се споменават и близките отношения на съдийката с бизнесмена. Въпреки това тя отрече, да е близка с него. Тя първоначално отрече и, че се е срещала със зам.-министър на вътрешните работи по този случай, след което обаче беше опровергана лично от Веселин Вучков, с когото тя имала среща. Той твърди, че срещата се е състояла през януари 2010 г. Била е поискана именно от Марковска и темата е била действително арестът на Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!