Продължава контролираното изпускане на язовирите

Юлиан Христов 12 февруари 2012 в 11:08 1518 0

Язовир. Снимка: БГНЕС
Язовир. Снимка: БГНЕС

И днес продължава контролираното изпускане на язовири в страната, като са дадени предварителни указания за понижаване на водните нива в потенциално опасните язовири и е организирано постоянно наблюдение за състоянието им, съобщиха от пресцентъра на МВР.Организирано е 24-часово наблюдение на яз. Елена, област Хасково. Почистен е отводнителният канал на язовира, за да може да бъде направено изпускане на водите. Продължава и работата по укрепването на дигата на язовира.

Пред БНР министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който ръководи кризисния щаб, обясни че в язовирната стена вече е отворен процеп, от който да бъде извършено изпускането. Населението на село Бисер е предупредено и има готовност за реакция, ако обстановката се усложни. За момента обаче такава опасност не съществува, обясни министърът. Най-големият проблем, който трябва да се реши, е контролираното изпускане на микроязовирите, които са с проблемна собственост, каза Цветанов. В тези случаи има циментирани пускателни кранове. 618 са потенциално опасните язовири, които се стопанисват от общините. По думите на Цветанов основен друг проблем остава дигата край Свиленград. Там се работи без прекъсване, а нивото на Марица в района на кв. „Гебран“ в Свиленград се нормализира. Има проблеми и с дигите при с. Любимец и Харманли.

Нивото на река Тунджа при Ямбол е 240 см., при критично ниво 590 см. При Елхово то е 210 см при критично ново 368 см. По реката има ледоход и очакванията са за по-голямо замръзване. В тази връзка съвместно с общините Елхово и Ямбол е създадена организация за постоянно наблюдение в критичните точки и има готовност за предприемане на необходимите действия.

Все още в осем населени места на територията на области Силистра (Силистра и Дулово), Стара Загора (Мъглиж), Кърджали (Джебел, Момчилград и Крумовград), Пазарджик (Велинград), Добрич и Хасково е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост.

Продължава издирването на останалите трима души, изчезнали при бедствието в Хасковска област, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това се Георги Иванов Бойчев и Недялка Колева Бойчева от с. Малки Воден, общ. Маджарово и Васко Иванов Делев от с. Иваново, общ. Харманли.

Около една трета от по-малките язовири са със затлачени или бетонирани изпускателни клапи. Това заяви пред журналисти в Пампорово министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той прогнозира, че вероятно ще се наложи една част от тези язовири да бъдат бракувани. Големите язовири, в които се съдържа 55 процента от водата от регулирания воден обем в страната, са много добре управлявани, посочи икономическият министър. По негово мнение проблемите се създават именно при останалите 45 процента, т.е. при по-малките язовири. Около една трета от наброяващите над 2000 язовира в страната не са в добро състояние, смята Трайчо Трайков.

Остава обявеното бедствено положение в област Хасково.

През изминалото денонощие продължи провеждането на операции за ликвидиране на последиците от наводнението в с. Бисер, Харманли и Свиленград. Отводняват се сгради, извършва се сушене на мокри съоръжения и разчистване на терени. Агенцията по храните извършва доставка на храни и събиране на умрели животни от района. Екипите на БЧК разпределят помощи, облекла, обувки, завивки, легла и оборудване на фургоните за нуждаещите. Горско стопанство - Хасково снабдява с дърва за огрев местното население. Продължават действията по овладяване на обстановката при язовира на с. Елена, обл. Хасково.

Установен е пост за 24-часово наблюдение и сигнализация за евентуални опасности и за оповестяване на населението при необходимост. За да се постигне изпускането на водите от язовира е разчистен отводнителния му канал. Продължава работата по укрепването на дигата на язовира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови