Турци искат обезщетения от България заради наводненията

Юлиан Христов 12 февруари 2012 в 14:52 1651 0

Много бедствия заради пормените в климата вещае Световната банка до края на века. СНИМКА: АРХИВ
Наводнението в община Харманли

Турски граждани е възможно да поискат обезщетения от България заради наводненията в Одрин. Това каза пред турски медии председателят на Червения полумесец в Одрин Метин Кърай, цитиран от „Фокус“.

„Източникът на наводненията е България. Турция прави всичко възможно, за да се избегне водният ад, но виждаме, че България не прави даже една десета от това, което правим ние. Предложихме им да изградим нов язовир, който до голяма степен ще спре наводненията, но не показаха заинтересованост”, твърди Метин Кърай. Според него, ако проблемът не бъде разрешен в българска страна, одринско ще се наводнява всяка година.

„Щом България не се интересува от разрешаването на проблема, турските граждани, които са потърпевши могат да се обърнат към съда и да поискат обезщетение”, добави още председателят на Червения полумесец в Одрин Метин Кърай.

От МВР днес съобщиха, че продължава контролираното изпускане на язовири в страната, като са дадени предварителни указания за понижаване на водните нива в потенциално опасните язовири и е организирано постоянно наблюдение за състоянието им. Организирано е 24-часово наблюдение на яз. Елена, област Хасково. Почистен е отводнителният канал на язовира, за да може да бъде направено изпускане на водите. Продължава и работата по укрепването на дигата на язовира.

Най-големият проблем, който трябва да се реши, е контролираното изпускане на микроязовирите, които са с проблемна собственост, каза пред БНР министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който ръководи кризисния щаб. В тези случаи има циментирани пускателни кранове. 618 са потенциално опасните язовири, които се стопанисват от общините. По думите на Цветанов основен друг проблем остава дигата край Свиленград. Там се работи без прекъсване, а нивото на Марица в района на кв. „Гебран“ в Свиленград се нормализира. Има проблеми и с дигите при с. Любимец и Харманли.

Около 1/3 от по-малките язовири са със затлачени или бетонирани изпускателни клапи, заяви пред журналисти в Пампорово министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той прогнозира, че вероятно ще се наложи една част от тези язовири да бъдат бракувани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!