Проектобюджет 2014: 1,8% ръст, 340 лева минимална заплата

OFFNews 28 септември 2013 в 16:40 1885 3

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Икономически растеж от 1,8% и ръст на минималната заплата от 310 на 340 лева. Това по всяка вероятност ще заложи финансовото министерство в проетобюджета за 2014 г. 

Това стана ясно от думите на министър Петър Чобанов, който днес участва в съвещание на министри и червени депутати с кметове на БСП във Враца, организирана от Националния съвет на партията. 

Рамката на бюджета за догодина ще бъде представена пред кабинета на закрито за медиите заседание.

Попитан за минималната заплата, чието повишение бе обещано от БСП още от тази есен, Чобанов заяви, че бюджетът и икономиката на страната ще могат да си го позволят от 1 януари 2014 г. Той потвърди и новият размер на минималното плащане - 240 лева.

Ще покажем ясно, че вървим по пътя на фискалната консолидация, но няма да я превръщаме в самоцел, а в рамките на възможното и правилата, с ясни приоритети, ще рестартираме икономическия растеж, допълни министър Чобанов. 

Поставената в проектобюджета за 2014 г. цел за растеж 1,8% е амбициозна, правителството ще я реализира не само чрез бюджета, а и чрез инициирани законодателни промени за подобряване на бизнес средата, за достъпа до обществени поръчки, за антимонополното законодателство.

Очакваме това да доведе до оставането на допълнителен финансов ресурс у хората, съживяване на потреблението, нормализиране на бизнес средата и връщане на вътрешните инвестиции, каза Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков