Президентът номинира Борис Велчев за конституционен съдия

Юлиан Христов 11 октомври 2012 в 12:50 3599 1

Борис Велчев, снимка БГНЕС
Борис Велчев, снимка БГНЕС

Настоящият главен прокурор Борис Велчев е кандидатурата на президентството за член на Конституционния съд, съобщи пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Кандидатурата на Велчев се спрягаше до момента неофициално, а президентът твърдеше, че има пред вид общо три кандидатури за поста от президентската квота.

„Борис Велчев е човек, доказал своята компетентност, комуникативност и добронамереност. Аз съм уверен, че той е най-правилният избор, който мога да направя", заяви президентът.

Официално главният прокурор отказа по-рано днес да коментира дали е номиниран от президента. В съобщението, с което президентството официално оповести номинацията, са изложени и мотивите, с които Велчев приема номинацията.

"Искрено съм Ви признателен за решението да ме номинирате за съдия в Конституционния съд на Република България.

Евентуалното ми назначение за съдия в КС би ме изправило и пред огромното професионално изпитание да работя с изтъкнати конституционни съдии. За мен, като човек, който внимателно е следил практиката на КС през годините, би било чест да се опитам да допринеса за работата на съда с научните си знания и натрупания практически опит.

Ако получа Вашето доверие, бих искал да Ви уверя, че ще работя почтено, отговорно и непредубедено, ръководен единствено от разбирането си за необходимостта от изграждане на правова държава", се казва в писмото на главния прокурор до президента.

С обявяването на кандидатурата ВСС ще има задачата по-скоро да избере нов главен прокурор. Днес съветът откри процедура по избор на заместник на Велчев – става дума за шефа на следствието Бойко Найденов, мандата на който изтича след месец. Най-вероятно на 18 октомври ВСС ще стартира процедурата за избор на нов главен прокурор. Мандатът на Велчев изтича на 23 февруари 2013 г., но ако той преждевременно напусне поста, както явно ще стане, то процедурата ще трябва да се задвижи по-бързо.

Вчера в късния следобед станаха ясни и кандидатурите за членове на КС от квотата на парламента. Това са зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска (номинирана от независими депутати), съдийката от Върховния касационен съд Татяна Върбанова (номинирана от БСП) и заместник-председателите на парламента Анастас Анастасов (номиниран от ГЕРБ) и Екатерина Михайлвова (номинирана от Синята коалиция). От тях парламентът ще трябва да избере само двама, като това трябва да стане на 31 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!