1200 бежанци опитали да избягат от България

Юлиан Христов 07 октомври 2013 в 14:23 9452 9

Границата между България и Турция. Снимка: МВР
Границата между България и Турция. Снимка: МВР

Около 1200 нелегални емигранти са опитали отново нелегално да напуснат страната.

Това каза на пресконференция главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

„Това са допуснати нелегални граждани, които са подали документи за придобиване на бежански или хуманитарен статут, и след това са направили опит да напуснат територията на страната ни”, отбеляза главният секретар на МВР. По думите му от началото на годината досега на границата са задържани общо 6400 нелегални емигранти.

Директорът Гранична полиция Захарин Пенов добави, че по-голямата част от задържаните нелегални емигранти на изход от България са най-вече на границата със Сърбия. Пенов отбеляза, че тези граждани се предават обратно на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). „Има установени и такива лица, които се опитват да направят логистика и да изкарат нелегалните граждани от страната ни”, посочи още Пенов.

За последните 24 часа българо-турската граница са опитали да преминат общо 361 лица, като от тях 197 са сирийски граждани. Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3050 лица. Той е надхвърлен със 307 места. От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.

По отношение на контрола на границите главният секретар на МВР отбеляза, че при сегашния режим, се задържат почти 100 % от нелегалните емигранти, като при този режим, това са единствените възможни действия.

„Ако се вземе политическо решение, и се премине към невъзможност нелегални граждани да преминат границата, имаме съответните структури това да бъде направено. Трябва да има обаче политическо решение”, обясни главен комисар Светлозар Лазаров.

Само българо-турската граница се охранява от 1300 служители, обясни той, като по този начин отрече информацията, че границата се охранява от 50 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!