Правителството се срути за 2 часа в нета

24 април 2012 в 19:48 2633 2

В продължение на 2 часа българските правителствени сайтове липсваха днес. Приблизителният диапазон, в който те бяха недостъпни, беше между 17 и 19 ч. Сред „изчезналите“ бяха страниците на Министерски съвет (www.government.bg), Министерство на външните работи (www.mfa.bg), Министерство на отбраната (www.mod.bg), Министерство на регионалното развитие и благоустройството (www.mrrb.government.bg) и Министерство на околната среда и водите (www3.moew.government.bg). Все още обаче не е ясно дали правителствените сървъри не са се сблъскали с технически проблем или сайтовете са били подложени на поредната атака от страна на българския клон на Anonymous, който сваляше политически сайтове всяка вечер в продължение на 10 дни преди около 2 месеца. И от двете страни все още няма официална информация, като ако в случая се касае за нападение от страна на Анонимните, те най-вероятно ще го обявят на някоя от основните си страници във Фейсбук или в сайта си. При предишните серии от атаки, участвалите в акциите сваляха сайтовете вечер между 22 и 00 ч., като една от основните им цели винаги е била да направят масирана атака през деня. Също така липсата на основните правителствени сайтове идва дни след официалното разкриване на новата заплаха за интернет – споразумението CISPA. Преди 4 часа една от основните страници на Anonymous Bulgaria е споделила връзка към инициативата „Седмица за спиране на CISPA”, която е именно сега.

Ако пък правителствените сървъри просто са имали проблем, това най-вероятно ще бъде оповестено по-късно днес, защото профилактика не би била правена в светлата част на делничен ден.

При подобни акции от страна на Анонимните обикновено се ползва т.нар. DDOS атака, която изпраща хиляди заявки от виртуални потребители към сървърите и ги претоварва, в следствие на което сайтовете, използващи въпросните сървъри, спират да бъдат достъпни, докато атаката не спре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!