Посолството ни в Лондон разкритикува пропагандата срещу БГ имигрантите

Милен Енчев 22 април 2013 в 11:06 2275 1

Посланик Константин Димитров
Посланик Константин Димитров

Българският посланик в Лондон Константин Димитров разкритикува лидера на Британската партия на независимостта Найджъл Фарадж за „враждебната кампания“ срещу българските имигранти. Пред телевизия Скай нюз вчера Димитров коментира, че определени политически централи и медии използват страната като изкупителна жертва. Той посочи, че критиците не правят разлика между достъпа до трудовия пазар и злоупотребата със системата за социални помощи, където българите не влизат в топ 20 на националностите, възползващи се от британската социална система. 

Поводът за изказването на посланика бяха брошури, разпространени от партията преди местните избори през май, които повдигат въпрос за ефекта от българските имигранти върху британските работни места и социални услуги. Димитров определи тезите като „неприемливи” и заяви, че партията на Фарадж използва „немощни“ аргументи срещу отмяната на ограниченията за български имигранти.

Найджъл Фарадж многократно критикува България и Румъния, а по-рано тази година заяви пред Европарламента, че двете страни "не принадлежат към ЕС". "Румъния и България, тези две страни са затънали в корупция и организирана престъпност. Изобщо не трябваше да им се позволява да се присъединят към ЕС толкова рано".

В отговор на интервюто българският посланик бе нападнат днес от говорител на ЮКИП (UK Independence party) пред „Дейли Телеграф“. "Българският посланик, разбира се, просто си върши работата. Той посочва, че в момента българите не влизат в топ 20 на националностите, получаващи социални помощи. Ние искаме това да се запази, като блокираме края на преходните споразумения, които затрудняват достъпа до целия обем на социални помощи във Великобритания. Може би той трябва да погледне състоянието на собствената си страна и да се запита защо толкова много негови сънародници вече са заминали за Италия и Испания и гледат към Великобритания след януари 2014 г., вместо да атакува разумни тревоги на британските граждани", заяви говорителят на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови