Похитителят от Сливен: Не бих го направил отново

08 януари 2013 в 14:22 1295 0

Стефан Стефанов. Снимка: БГНЕС
Стефан Стефанов. Снимка: БГНЕС

Съжалявам за постъпката си. Бих променил – не бих го направил отново.

Това каза пред журналисти Стефан Стефанов,  който на 23 март 2011 година нахлу в банков клон на “Инвестбанк” в центъра на Сливен. Тогава той рани охранителя Станчо Станев и държа като заложници служителки от банката близо денонощие. В рамките на няколко часа, след близо две денонощия, Стефанов пусна постепенно шестимата похитени от него и остана сам в трезора на банката, като в последните часове заплашваше със самоубийство. 

Стефанов бе осъден на 16 години и 8 месеца затвор по съкратено производство на базата на самопризнания.

Днес Апелативният съд в Бургас гледа повторно делото срещу Стефанов, след като в края на ноември Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на предходната инстанция и намалили обезщетението на простреляния от него банков охранител Станчо Станев от 150 000 лева на 100 000 лева.

Пред съда днес подсъдимият Стефанов заяви, че се признава за виновен. „Признавам се за виновен. Признавам фактите в обвинителния акт и не оспорвам същите”, каза той.

От своя страна прокуратурата поиска днес делото да бъде върнато на първа инстанция, където са направени критикуваните от ВКС пропуски. 

Адвокатът на подсъдимия смята, че има събрани достатъчно свидетелски показания, показания на очевидци и доказателства и делото би трябвало да се реши бързо без да се налага да се връща на първа инстанция. „Самото дело не представлява някаква сложност - нито относно факти, нито относно правна квалификация относно това, което е извършил подсъдимият. В Сливен е свършена изключително голяма по обем работа. Събрани са доказателства, които дават възможност да се определи точно какво е извършено и точно какво престъпление е извършено от подсъдимия. Тук става въпрос повече за това какво наказание да бъде наложено и евентуално какъв да е размерът на гражданския иск, който трябва да бъде уважен. Тези неща е могло и могат, според мен, да бъдат направени и при първото гледане на делото в Апелативния съд в Бургас и във Върховния съд при обжалването му пред тази инстанция. Вярно е, че върховната инстанция си има свои съображения, изложени в отменителното решение, но това са съображения, които лично аз не споделям и считам, че неоснователно се протака едни процес, който досега би следвало и можеше да завърши с влязъл в сила съдебен акт, който съдебен акт, какъвто и да е във всички случаи, ще има недоволни от него - дали подсъдимият, дали пострадалият”, каза адвокатът, цитиран от "Фокус".

Решението на апелативните съдии по делото трябва да стане ясно едномесечен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови