Делото за заложническата драма в Сливен стартира пак на втора инстанция

Юлиан Христов 08 януари 2013 в 07:56 1166 0

Стефан Стефанов. Снимка: БГНЕС
Стефан Стефанов. Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в Бургас ще гледа повторно делото срещу банковия обирджия от Сливен Стефан Стефанов.

В края на ноември Върховният касационен съд отмени решението на апелативните съдии, осъдили банковия нападател на 16 години и 8 месеца затвор и намалили обезщетението на простреляния от него банков охранител Станчо Станев от 150 000 лева на 100 000 лева. 

На 23 март 2011 година Стефанов нахлу в банков клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен. Тогава той рани охранителя Станчо и държа като заложници служителки от банката близо денонощие. Близо 40 часа продължи заложническата драма в Сливен. В рамките на няколко часа Стефанов пусна постепенно шестимата похитени от него и остана сам в трезора на банката, като в последните часове заплашваше със самоубийство. 

Според решението на ВКС второинстанционният съд е допуснал формалност, съществени непълноти и нарушение на процесуалните правила. Върховните съдии са на мнение, че трябва да се намали с прекараните в ареста 6 месеца отбелязаната присъда от 16 години и 8 месеца, а също, че има основание за увеличаване на обезщетението на конституирания като граждански ищец пострадал охранител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!