Подписваме с Турция спогодби за търговия и за опазване на паметниците

Нели Чолашка 29 април 2013 в 16:17 2945 0

Турското знаме. Снимка: БГНЕС
Турското знаме. Снимка: БГНЕС

Правителството ще гласува утре подписаните на 20 март в Анкара две спогодби - Споразумение за икономическо сътрудничество между България и Турция и Програма за сътрудничество в областта на опазването на недвижимото културно наследство. 

Търговската спогодба заменя денонсираната Двустранна спогодба за сътрудничество в областта на търговията и икономиката, промишлеността и технологиите от 1994 г.

Идеята е да се засили обмена на икономическа, търговска и пазарна информация, да се улеснят инвестициите и да се засили ролята на малките и средните компании в рамките на двустранното икономическо сътрудничество.

Програмата за сътрудничество в областта на опазване на недвижимото културно наследство включва дейности по идентификация и опазване на паметници, намиращи се на територията на двете страни.

Българската страна планира експедиции за възстановяване на паметници в района на Одрин, Къркларери, Визе и Текирдаг. Предвижда се изготвянето на проекти за реставрация на българския метох при църквата „Св. Стефан” и на сградата на екзархията, за отводняване на дворното пространство на църквата „Св. Вмч Георги” и за благоустрояване на българските гробища в Одрин.

Освен това се подготвя фотограметрично заснемане на сградата на Българската екзархия в Истанбул, на църквата в с. Коюн Баба и на бившата българска мъжка гимназия в Одрин.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!