Турски терористи проникват в България, предупреди сирийският посланик

03 април 2013 в 14:52 3883 0

Турция затваря границата със Сирия, Снимка: Reuters
Турция затваря границата със Сирия, Снимка: Reuters

България трябва да внимава с границата си с Турция, защото оттам могат да дойдат терористи на български територия, предупреди днес пред български журналисти временно управляващият сирийското посолство у нас Башар Сафия, съобщава в. "Сега".

Сирийският дипломат, който от скоро е в страната, организира среща за български журналисти, на която представи версията на правителството за събитията в Сирия, които, според него, не се отразяват обективно от медиите в България. 

"Има отделни случаи, които не искам да коментирам конкретно, при които терористи проникват в България", каза Сафия.

Той обвини, че още от началото на военния конфликт в Сирия преди две години, турските власти са отворили своята граница за "терористите", които искат да свалят законната власт в Сирия.

"За това България трябва да внимава със своята граница с Турция", подчерта сирийският дипломат в София. "Ние сме в конфликт с правителството на турския премиер Реджеп Ердоган, а не с турския народ", подчерта Башар Сафия.

Той заяви, че според официални данни на българските власти всеки ден в България пристигат 1-2 бежанци от Сирия, като официален у нас има не повече от 100 души, които са пристигнали и са останали заради войната в Сирия. "Според мен обаче броят им е е много по-голям, заради нелегалния поток на бежанци от Сирия през Турция", каза Сафия.

По думите му Турция, Саудитска Арабия, Катар и някои европейски държави оказват сериозна намеса във вътрешнита работи на страната и някои от тях снабдяват опозицията с оръжия. Сафия подчерта, че България не е сред тези европейски държави, но обясни, че има някои възможности, които позволяват нелегално изнасяне на оръжие към Сирия.

Той отбеляза, че се е срещнал с някои представители на сирийската общност в България, но не уточни с кого точно. Дипломатът също така разкри, че е установил нови контакти с МВнР, с цел подобряване на дипломатическите отношения между двете страни.

През 2012 година българските власти изгониха сирийските дипломати и временно управляващия сирийското посолство у нас Салах Сукар. Така страната ни стана част от вълната западни държави, които обявиха, че експулсират сирийските дипломати. Причината за крайната мярка бе клането в град Хула, при което бяха избити над 100 души, повечето жени и деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews