Андреева обеща разплащане с болниците на 100%

Вероника Шербанова 29 октомври 2013 в 17:47 2285 3

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Ще се намерят необходимите средства да се заплати на 100% дължимото на болниците до края на годината. Това заяви в кулоарите на парламента здравният министър Таня Андреева.

В момента се търси откъде да се вземат тези пари. Проблемът е, че в края на годината е много трудно да се търси и да се намира финансов ресурс, за да могат да се компенсират такива дефицити, посочи Андреева.

Проблемът с плащането на болниците беше предизвестен, защото бюджетът е направен за десет месеца. Аз мога да поема ангажимента, че лечебните заведения ще получат в пълен размер парите за изработената дейност, категорична е Андреева.

В най-песимистичния вариант разликата ще бъде изплатена от бюджета за следващата година, уточни здравният министър.

Андреева обяви, че все по-сериозно се замисля да сезира прокуратурата за изчезналите от НЗОК в общия бюджет 1,4 млрд. лева, предвидени за втория стълб на здравното осигуряване. Това изземване е в нарушение на Закона за здравното осигуряване. Министерството може да сезира прокуратурата до края на ноември, обясни тя.

На вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК не беше прието предложението за актуализация на бюджета на Касата за тази година. Заради това от Здравната каса обявиха, че ще могат да изплатят 80% от дейността, извършена от болниците за октомври и ноември. 

Ако това се случи, болница "Пирогов" може да фалира до 3 месеца, обясни по-рано днес директорът на лечебното заведение доц. Стоян Миланов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!