Взривното устройство на атентатора било пълно със сачми

20 юли 2012 в 08:41 3559 1

Взривеният автобус. Снимка: МВР
Взривеният автобус. Снимка: МВР

Взривното устройство, задействано от камикадзето, е съдържало сачми, за да се убият колкото се може повече хора, съобщи bTV.

Освен сачми е можело да има и пирони, които засилват смъртоносния удар и периметъра на поражение, смятат разследващи.

Количеството тротил е било 3 килограма, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

На място са загинали хората, които са били на предните седалки на автобуса, показват последните кадри от камерите, които са 36 секунди преди взрива.

Предполагаемият атентатор се опитал да наеме за 4 дни автомобил от автокъща "Афродита" в Поморие на 15 юли, неделя. Носел много пари, предложил банкноти от по 500 евро. От автокъщата му казали, че не могат да реагират веднага и предложили клиентът да дойде на следващия ден - 16 юли. Мъжът се върнал.

За да му дадат кола за 4 дни, трябвало да снимат документите. Служител взели документите и ги сложили на скенера. Когато видял, че ще ги снимат, мъжът опитал казал, че всъщност колата му трябва само за един ден, не за четири, разказа собственичката на автокъщата Афродита Петрова.

След това един от служителите в офиса обърнал внимание на снимката от шофьорската книжка. "Видя, че не отговаря на истинското лице и почна да говори на български - ти имаш тук такава коса", разказва Афродита Петрова и уточнява, че посетителят е бил подстриган почти нула номер. Човекът на снимката е с дълга коса.

Клиентът заявил, че се отказва да наеме колата.

Братът на Афродита - Петър Джингов, който e разговарял с клиента, го описва като млад, висок мургав мъж с тъмна коса, говорещ английски с акцент. Твърди, че прилича на арабин.

Човекът, който се усъмнил в книжката, е Иван Петров, бивш полицай, работил в паспортния контрол на летището в Бургас. 

И двамата са дали показания в полицията. Показания е дал и още и един свидетел - таксиметров шофьор. Той е човекът, който е закарал камикадзето до летището, след като му е била отказана кола под наем.

На мястото на взрива е открита sim-карта. Не може да се твърди със сигурност, че е била на човека, извършил терористичния акт.

На летището е открита и част от косата на камикадзето. Тя е естествена, но за момента не е ясно дали е била боядисвана или не.

Установено е къде е пребивавал атентаторът само ден преди атентата на летище Сарафово – в Равда и Поморие, обяви пред БНТ окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови