Плевнелиев няма категорична позиция за доживотния затвор

Юлиан Христов 30 ноември 2012 в 13:50 1342 0

Президентът Росен Плевнелиев няма категорична позиция по темата за отпадането на доживотния затвор без право на замяна. 

Промените в Наказателния кодекс, които бяха публикувани още през април на сайта на правосъдното министерство,  предвиждат отпадане на най-тежкото наказание. Проектозаконът, изготвен от екипа на Маргарита Попова в качеството ѝ на правосъден министър, беше определен в сряда от вицепрезидента пред представители на германските правораздавателни органи, като стъпка към уеднаквяване на европейските практики в правораздаването.

"Има нужда от дебат по темата и има нужда да се чуят повече аргументи", заяви в петък държавният глава. "Логиката е елементарна. Тя казва, че един човек, който може да е извършил най-тежкото престъпление и да е получил най-тежкото наказание за това, би могъл да получи шанс да се поправи. С поведението си той може да докаже, че е преосмислил позицията и с хода на времето да получи една по-снизходителна присъда", заяви Плевнелиев и допълни: "За мен е много важно нещата в държавата да се случват не защото един или двама са ги пожелали, а защото обществото и институциите заедно са се обединили и са намерили правилното решение".

Държавният глава коментира и позицията на вицепрезидента си за това, че Конституцията не му дава повече правомощия. Мнението на Маргарита Попова е, че в Конституцията има "огромен дефицит" за това, че при избора на главен прокурор президентът може да върне кандидатурата само веднъж. 

Според Плевнелиев Конституцията е балансирана, защитава интересите на всички институции в държавата и като цяло работи добре. Затова държавният глава няма намерение дори да повдига дебат за промяната ѝ. "Като президент ще потвърдя позицията, която имах като кандидат-президент - тогава излязох пред българския народ и казах, че за мен не е необходимо и, ако бъда избран за президент, няма да искам поправки в Конституцията", посочи Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews