Платеното паркиране влезе в сила

01 октомври 2012 в 07:50 1457 0

Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов
Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов

Гратисният период за безплатно паркиране в центъра на София за живеещите в Синя и Зелена зона изтича днес.

Всеки, който живее в центъра на града, но не си е купил винетка, ще бъде таксуван на час или ще бъде отстранен принудително. 30 лева струва поставянето на скоби, като се доплаща за часовете престоя с нея, по синята или зелената тарифа.

До момента в центъра за градска мобилност са подадени около 6000 заявления за издаване на стикер по местоживеене.

Новите правила за паркиране в столицата са валидни от септември. Въпреки че не се очаква новите правила да се променят, днес в столицата ще има нови протести срещу въвеждането на зоните за паркиране.

Административният съд в София ще разгледа иска за отмяна на наредбата за паркиране в столицата на 5 октомври. Делото е образувано по жалба на Движение ДНЕС, внесена в съда още на 4 юни тази година.

Очакванията на представителите на движението са при решение на съда в тяхна полза, общината да компенсира гражданите, на които е надвзела неправомерно таксите за паркиране. За да не се стига до подобно решение, което би довело до хаос в общинските финанси, от движението предложиха Столичният общински съвет да замрази влизането на наредбата в сила, докато не се произнесе съдът, което обаче не се случи. 

С около една трета е намалял броят на хората, които паркират в платените зони в центъра на София, сочат данните на Центъра за градска мобилност. Хората са се отдръпнали след въвеждането на новите правила и по-високи цени, които влязоха в сила от септември. Въпреки че цитират само данни за таксуването със SMS-и, оттам центъра заявяват, че сметките им важат и за талоните и че дават пълна картина за паркирането.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови