Над 300 столичани на общия протест (Снимки)

Виктория Викторова 15 септември 2012 в 17:55 3303 1

Cнимка: Сергей Антонов
Cнимка: Сергей Антонов

 

Над 300 души протестират срещу Синята и Зелената зона, високите цени на тока, парното и горивата в центъра на столицата.

Полиция прави кордон около тях, като ексцесии няма, а скандиранията са добре познатите „Мафия!“ и обиди към конкретни или всички политици.

Протестът беше организиран през Фейсбук, като там обещаха да отидат близо 1000 души. Шествието е под надслов „БЪЛГАРИЯ ИСКА!“, а една от целите му е списъкът с искания да бъде връчен на представител на властта.

Ето и самия списък:

І. Енергетика :

1. Незабавно да се отмени взетото от ДКЕВР решение за увеличение на тока с 13%.

2. Намаляване на квотите за производство на скъпа ел.енергия. 100% от Евтиния ток, произведен от АЕЦ Козлодуй, да се ползва за задоволяване нуждите на вътрешния пазар.

3. Спиране на продажбата на дяловете на държавата в ЕРП-тата. Придобиване на 100% от тяхната собственост в полза на държавата.

4. Премахване на всички посредници. НЕК да поеме техните функции.

5. Рзсекретяване на всички договори на производители на ел. енергия за вътрешния пазар.

6. Разтрогване на договорите ощетяващи държавата. 7. Търсене на съдебна отговорност за нанесени вреди на държавата от лицата подписали съответните договори. 

ІІ. Горива :

1. ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ ВНОСА НА ГОРИВА.

2. Намаляване на митата и акциза(премахване на данъка върху акциза) на горивата и нормализиране на цената спрямо стандарта (не противоречи на директивите не ЕС).

3. Намаляване на ДДС-то върху горивата.

4. Да се предприемат адекватни и навременни постъпки за постигане на междуправителствено споразумение за съхранение на запаси на територията на друга страна членка. България е една от 3-те държави в ЕС, която все още няма такова споразумение. Ако го имаме, ще се облекчи финансовата тежест върху предприятията за достигане на минималния резерв, което пряко влияе на цената към потребителя.

5. Граничен контрол (да се знае коя фирма какво внася и какво е качеството на внесеното гориво).

6. Граждански контрол на качеството на нефта който внасят Лукойл (като гражданите които го контролират се избират от инициативен комитет и биват сменяни на всеки 3 месеца).

7. Да се провери какво количество „светли горива“ има в нефта (AP -то на бензин дизел и % остатъчен продукт - LPG).

8. Да се разгледа възможността за изграждане на държавни данъчни складове, които да предоставят равни условия за ползване от вносителите на горива в България. 

ІІІ. Топлофикация:

1.Сключване на индивидуален договор с топлофикационните дружества. Всеки клиент на дружествата да има право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие.

2.Индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия /в МВтч/ така, че по всяко време да се знае колко е реалната консумация.

3.Премахване на понятието "прогнозно количество".

4. Ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия. 

ІV. Вода:

1.Разтрогване не всички концесии, касаещи доставката на Вода до гражданите на България. 2.Държавата да поеме функциите на концесионните дружества. 

V. Режим "Синя зона":

1. Да се установи правото на живущите в зони с наложено почасово платено паркиране да паркират БЕЗПЛАТНО автомобилите си в близост до своте домове.

2. Да се премахнат приетите подзони и да се въведе адекватен на инфраструктурата РАДИУС около индивидуалния адрес, в който живущия да паркира автомобилите си; разделянето на зоните с наложено платено почасово паркиране на “синя” и “зелена” зона да не оказва влияние върху този радиус.

3. Да се облекчи максимално редът за регистрация на автомобилите на живущите в “ЦГМ”ЕООД, като се използват базите данни на Столична община и на МВР с адресните регистрации, без да се изискват излишни документи, които нямат връзка с режима на паркиране около дома, но съдържат лични данни.

4. Да НЕ се маркират с постоянно залепени стикери автомобилите на живущите в зони с наложено платено паркиране.

5. Да се поставят приемливи условия за броя на автомобилите на гражданите, регистрирани на даден адрес. Такова разумно условие представлява правото за безплатно паркиране на един автомобил на всеки гражданин (пълнолетен собственик на автомобила или правоспособен водач), който живее на посочения адрес, а за всеки следващ негов автомобил да му се предоставя възможност за паркиране в обособените зони срещу заплащане на съответна такса.

6. Да се прилага правото за безплатно паркиране около дома, както за граждани с постоянен, така и за тези с настоящ адрес, без да се изискват документи за собственост на имота и без ограничения относно регистрацията на ползваното превозно средство, както на физически така и на юридически лица (на които съвпада адресът по местоживеене с адреса на регистрация на фирмата).

7. Да се възстановят полезните и неконфликтни паркоместа, които са били премахнати, когато Общината е откривала “нови” паркоместа в режим на Синя зона през изминалите години. Да се прилага интелигентно прецизиране при въвеждане на улици в режим с платено паркиране, за да не се унищожават или да се намалява броя на вече активните паркоместа в района.

8. Да бъдат премахнати всички служебни абонаменти и незаконни паркинги около общинските административни сгради и тази на “ЦГМ”ЕООД, които ограничават гражданите да паркират. Да се ликвидират незаконно обособените паркинги на министерства, агенции, общински и областни администрации, банки, хотели и пр.

С официални писма са поканени Президента на Р България Росен Плевнелиев, Премиерът Бойко Борисов, Министъра на енергетиката Делян Добрев, Председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, за да отговорят на въпросите ни!

Протестът е граждански и не е обвързан с никоя политическа партия или подобна на тях формация!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews