Певицата Белослава съди Нона Караджова, иска да строи на Витоша

Последна промяна на 07 август 2012 в 14:01 3776 6

Белослава, Снимка: Личен архив
Белослава, Снимка: Личен архив

Певицата Белослава Йонова е подала жалба срещу отказа на министъра на околна среда и водите Нона Караджова да изключи имота ѝ от границите на природен парк „Витоша“.

Белослава е собственик на имот във вилна зона „Беловодски път“. Тъй като той попада в територията на парк „Витоша“ обаче, певицата може да го стопанисва единствено по предназначение. На практика това значи, че тя не може да строи в собствените си земи.

През април 2011 г. тя сезира министър Караджова с искане имотът ú да бъде изключен от парковите територии. Аргументът на Белослава е, че към 2002 г. земите ú са включени едновременно и в границите на парка, и в устройствения план на София.

Няколко месеца по-късно певицата получава отказ от министъра. Решението се позовава на заключенията на комисии, заседавали между 2002-2007 г.

Белослава обжалва отказа и оспорването е прието за процесуално допустимо от съдебния състав. Той отменя отказа на Караджова да се произнесе по направеното от певицата искане .

Аргументът на съда е, че от МОСВ трябва да свикат отделна комисия, която да разгледа искането на Белослава.

OFFNews.bg потърси за коментар певицата, но тя не отговори на обажданията. 

Сагата около „Беловодски път“ започва през 2002 г., когато неправителствени отрганизации предлагат редица имоти по периферията на парка да се изключат от територията му. По въпроса са свикани комисии, които да разгледат случая. В работните срещи са участвали представители на Горското стопанство, РИОС, Столична община и на Природен парк „Витоша“.

На заседанията са канени и собствениците на териториите, чието изключване от парка се е обсъждало. Те също са имали право на глас във финалния вот на комисиите. Чрез гласуване на последното заседание е решено да се удовлетвори искането за изключване на имотите от парковите земи.

Според Тома Белев, който по това време е шеф на парк „Витоша“, гласуването е било невалидно, тъй като никой от присъстващите собственици не се е легитимирал с нужните за това документи. Това става причина Столична община да изпрати възражение до РИОС и МОСВ и решението на комисиите е било отменено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2012 в 20:27

Ама тя нали пееше ! А как е придобила парцел в планина - парк ? Дедо ли го купи , баба ли , или ЦК на БКП го даде за ,, конфу ,, - пустеещо малко място за облагородяване давано на приближени на комунистическия режим с идеята да има къде да копат и да не си мислят антикомунистически глупости . Коментар Румен Ангелов .

07.08 2012 в 18:37

90-те години понижиха статута на парка от национален в природен за да си получат имотите в него и после по примера на Белослава и подобните й да го застроят отдолу; Цеко пък иска да го застрои отгоре. Т. нар. буферна Витошка яка между парка и селищната зона вече не съществува. Апетитите са такива, че скоро ще кажем R.I.P на северната и най-посещавана част от парк Витоша, наричан белия дроб на София. Добре че Перник не са се сетили още да го почнат и от тяхната страна.

07.08 2012 в 18:21

Подобни имоти на първо време никога не е трябвало да бъдат реституирани. А сега "да му мислим". Всичко ще окензат.

07.08 2012 в 15:25

Всъщност момичето е право. Това, че е Белослава не я поставя над нито един закон. Все пак обаче, ако има имот и според даден закон може да строи, нека го направи. Нона Караджова никак не я бива за министър и едва ли е прочела, който и да е закон, че да й откаже.

07.08 2012 в 15:04

Имам спомен, че в тази вилна зона е на хора близки до комунистическата власт. Тогава на нашите хора са дадени за ползване и почивка доста апетитни в момента места.
С това не искам да кажа, че изваждането на тези земи от парк Витоша е нередно.

07.08 2012 в 15:00

тази кака на какво пее?