Парламентът стартира нова процедура за член на КС

Юлиан Христов 23 януари 2013 в 12:31 1358 0

Народно събрание Снимка: БГНЕС, архив
Народно събрание Снимка: БГНЕС, архив

Парламентът стартира нова процедура по избора на членове на Конституционния съд. 

Решението трябва да бъде взето в четвъртък на заседание на комисията по правни въпроси, след което да бъде внесено и гласувано в пленарна зала. 

Процедурата се открива, след като от ГЕРБ отказаха да подкрепят издигнатата от СДС за поста спецпрокурорка Галя Гугушева. Около кандидатурата й се разрази скандал, след като срещу нея постъпиха три сигнала за придобиване на имущество по съмнителен начин. За целта в НАП беше назначена проверка, резултатите от която още не са оповестени.

В същото време Висшият съдебен съвет освободи Галя Гугушева от поста й на зам.-ръководител в Апелативната специализирана прокуратура (АСП) и я понижи до редови прокурор. Това стана по предложение на новоназначения главен прокурор Сотир Цацаров още при първото му участие в заседание на ВСС. 

От октомври месец 2012 година Конституционният съд не работи, след като президентът Росен Плевнелиев бламира избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд. Причината за това беше справка, изпратена от прокуратурата до президента, че срещу близък на Марковска бизнесмен се води производство, като има съмнения, че като зам.-председател на Върховния административен съд Марковска е използвала влиянието си в негова полза. 

На нейно място веднага беше посочен кандидат от СДС. Петър Стоянов беше подкрепен от ГЕРБ, но кандидатът на сините сам се отказа след три дена размисъл.

За момента все още няма излъчени кандидати за поста на конституционен съдия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews