Парламентът събра кворум, започват дебати за вота

Нели Чолашка 16 октомври 2013 в 09:35 1729 0

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

Парламентът започна работа, след като в началото на заседанието се регистрираха всички депутати в залата - 205.

Заседанието започна с минута мълчание за починалия вчера Николай Петев, който беше депутат от БСП и председател на Съюза на писателите.

Точка първа от дневния ред е вотът на недоверие към правителството за регионалната политика, внесен от ГЕРБ.

Депутатите от "Атака", които отсъстваха при предишните дебати по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, днес са в залата. Отсъства обаче лидерът им Волен Сидеров, който е на официално посещение в Австрия.

На време за началото на заседанието като никога се появи и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Павел Шопов от "Атака" предложи като точка първа в дневния ред да се включи предложението на националистите да се удължи мораториума върху продажбата на земя на чужди граждани  и след януари 2014 г. 

С помощта на ГЕРБ предложението беше прието след прегласуване, но след серия от гласувания и прегласувания не беше подкрепено искането това да е точка първа преди вота на недоверие. Отхвърлено беше и искането на Шопов точката да е първа за петък, както и на Ирена Узунова от ГЕРБ да е точка втора за днес.

Това означава, че може и да не стигнат тази седмица до това предложение на "Атака".

От ГЕРБ обявиха вчера, че също са за удължаване на мораториума, но напомниха, че това не може да стане с решение на парламента, а с промяна на договора за присъединяване на България към ЕС, с което трябва да се съгласят всички държави членки.

Не беше прието предложението на "Атака" в дневния ред да се включи тяхното предложение за пълен неутралитет на България при евентуален конфликт в Сирия.

Близо час депутатите се занимаваха с реденето на програмата за седмицата заради гласувания, прегласувания и процедури срещу начина на водене на заседанието от Михаил Миков.

Дебатите по вота на недоверие ще бъдат излъчвани на живо по БНР и БНТ.

В залата ще присъстват премиерът Пламен Орешарски и  министрите му, които бяха посрещнати с викове "Оставка" от депутатите от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови